Berita Utama

‘Money laundering’ wujud dalam sektor perniagaan lain?: PPIM

Kerajaan perlu bertegas terhadap pihak terbabit pengubahan wang haram

Oleh Athirah Huda Zalhe

BANGI, 16 Jamadilakhir 1442H, Jumaat – Kerajaan dan pihak berkuasa perlu bersikap tegas terhadap mana-mana pihak yang terbabit dengan kegiatan pengubahan wang haram di Malaysia.

Tanpa penguatkuasaan yang sepatutnya dibimbangi lebih banyak sektor dan industri di dalam negara dijadikan ‘tapak’ untuk pihak tertentu mencuci wang haram mereka.

Pengerusi Persatuan Pengguna Islam Malaysa (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, dakwaan wujud ‘money laundering’ bukan hanya dalam industri pembinaan unit kediaman, bahkan sektor perniagaan lain.

“Apa sahaja yang boleh jadikan duit itu bersih dia akan lakukan. Bukan setakat pembinaan rumah saja, kedai makan, sukan dan dobi.

“Kita harap pihak berkuasa boleh menambah tugas dengan mengesan puak-puak ini. KPKT (Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan) juga perlu teliti setiap projek pemaju supaya dapat kesan jika wujud kegiatan ini,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas dakwaan Ahli Jawatankuasa Pusat Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Ir Ts Lukman Al Hakim Mohamad berhubung kemungkinan wujud kegiatan ‘money laundering’ dalam industri pembinaan unit kediaman di Malaysia.

Beliau berkata, pemaju berkemungkinan membangunkan projek perumahan bukan untuk memenuhi permintaan pasaran atau membuat keuntungan, tetapi sekadar ‘membersihkan dana’ yang diperolehi dari urusan perniagaan haram dan bertentangan undang-undang.

Justeru, katanya, jika tiada tindakan diambil, pelbagai inisiatif dan program yang dilaksanakan kerajaan akan menjadi sia-sia termasuk Dasar Perumahan Nasional 2.0 (2018-2025) serta insentif lain yang diperkenalkan untuk mempromosi pemilikan rumah dalam kalangan rakyat.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button