Berita UtamaDunia

Perancis tutup sempadan untuk pelancong bukan negara EU

Kemasukan perlu ujian PCE kecuali pekerja rentas sempadan

PARIS, 17 Jamadilakhir 1442H, Sabtu – Meskipun tidak melaksanakan perintah berkurung baharu, sempadan untuk negara-negara selain Kesatuan Eropah akan ditutup mulai esok dalam usaha mengawal peningkatan jangkitan coronavirus.

Perdana Menteri Perancis, Jean Castex mengumumkan perkara itu selepas minit terakhir mesyuarat majlis pertahanan kesihatan yang diatur dengan menteri dan Presiden Emmanuel Macron di Elysee.

“Sebarang kemasukan ke Perancis dan keluar dari wilayah kami ke atau dari negara di luar EU akan dilarang, kecuali ada alasan munasabah mulai tengah malam Ahad,” katanya.

Beliau menambah bahawa kemasukan akan memerlukan ujian Polymerase Chain Reaction (PCR), dengan pengecualian pekerja rentas sempadan.

Perjalanan dari negara-negara EU dibenarkan lebih awal dengan mengemukakan ujian COVID-19 negatif yang diambil tidak melebihi 72 jam sebelum perjalanan.

Keputusan baharu itu diprovokasi oleh varian coronavirus Britain dan Afrika Selatan yang menimbulkan risiko tinggi untuk mempercepatkan wabak itu, kata Castex.

Perancis bersiap sedia untuk mendapatkan langkah pencegahan yang lebih ketat memandangkan jangkitan harian yang meningkat.

Sebanyak 22, 858 kes baharu dicatat semalam dengan 355 kematian di hospital.

Menteri-menteri dalam pentadbiran Macron, bagaimanapun mempunyai pandangan yang menentang mengenai keperluan perintah kurung baharu.

Keadaan psikologi yang semakin membimbangkan, keletihan dan kemungkinan ketidakpatuhan orang awam dikatakan alasan untuk tidak melaksanakan sekatan yang lebih ketat. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button