Berita Utama

PM junjung kasih Al-Sultan Abdullah sempena ulang tahun ke-2 sebagai Agong

Doakan agar Seri Paduka terus beroleh keberkatan berkekalan

KUALA LUMPUR, 18 Jamadilakhir 1442H, Ahad – Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mewakili seluruh rakyat negara ini merafak sembah dan menjunjung kasih sempena ulang tahun kedua Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menaiki takhta sebagai Yang di-Pertuan Agong hari ini.

Muhyiddin turut mendoakan Al-Sultan Abdullah untuk terus beroleh keberkatan berkekalan.

“Ampun Tuanku. Hari ini 31 Januari 2021 bersamaan 18 Jamadil Akhir 1442H genap dua tahun Yang di-Pertuan Agong menaiki takhta sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16.

“Patik mewakili seluruh rakyat Malaysia berdoa semoga Tuanku terus beroleh keberkatan, kemakmuran dan kesihatan yang berkekalan sebagai Payung Negara. Daulat Tuanku. Menjunjung Kasih Tuanku,” katanya dalam hantaran di Facebook rasmi beliau.

Sultan Abdullah dimasyhurkan sebagai Sultan Pahang keenam, menggantikan Almarhum Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah pada 15 Jan 2020.

Baginda dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada Mesyuarat Khas Majlis Raja-Raja 24 Jan 2020 dan melafaz sumpah serta menandatangani surat sumpah jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada 31 Jan 2020. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button