Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Gagal jaga jarak fizikal antara kesalahan utama PKP dicatat

525 pesalah dikenakan kompaun, 53 yang lain direman

KUALA LUMPUR, 18 Jamadilakhir 1442H, Ahad – Kegagalan menjaga jarak fizikal, percubaan melakukan perjalanan ke luar daerah dan negeri tanpa persetujuan, dan tidak memakai pelitup muka adalah antara kesalahan utama rakyat Malaysia, yang sekali gus menyebabkan mereka ditahan, semalam.

Secara keseluruhan, 578 individu didapati melanggar pelbagai prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada hari Sabtu.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam satu kenyataan berkata, 525 pesalah dikenakan kompaun dan 53 yang lain direman.

Katanya, 108 ditahan kerana gagal menjaga jarak fizikal, 90 kerana cuba melakukan perjalanan antara daerah dan negeri tanpa persetujuan, 78 kerana gagal memakai pelitup muka, 68 kerana melakukan aktiviti di tempat hiburan, 56 kerana gagal memberikan log pelawat dan selebihnya ditahan atas kesalahan berkaitan SOP yang lain.

“Semalam, Pasukan Petugas Operasi Pematuhan, yang diketuai oleh polis, melakukan 59,692 pemeriksaan di seluruh negara mengenai pematuhan SOP,” katanya, hari ini.

Ismail Sabri berkata, pasukan petugas, yang diketuai Polis Diraja Malaysia, terdiri daripada 2,849 pasukan dengan 11,469 anggota melakukan pemeriksaan di 4,222 pasar raya, 5,092 restoran, 1,612 penjaja, 3,568 bank dan 586 pejabat kerajaan.

“Pasukan petugas juga memeriksa 1,088 terminal pengangkutan darat, 299 terminal air dan 78 lapangan terbang di negara ini,” katanya.

Mengenai Ops Benteng, Menteri Pertahanan Kanan itu berkata, 537 sekatan jalan raya telah dilaksanakan di seluruh negara dan anggota penguat kuasa menahan 40 pendatang tanpa izin yang melintasi sempadan negara.

Ismail Sabri juga mengatakan Kementerian Sumber Manusia, yang mengawasi pemeriksaan wajib program pekerja asing, telah melakukan 8,028 ujian ke atas pekerja asing, di mana 47 daripadanya didapati positif.

“Secara kumulatif, pada 1 Disember tahun lalu 259,129 orang asing yang diambil oleh 10,741 majikan telah diuji.

“Dari jumlah yang diuji, 4,782 orang disahkan positif COVID-19 sementara selebihnya 254,347 didapati negatif,” kata Ismail Sabri.

Katanya, ujian itu dilakukan sebagai sebahagian arahan kerajaan terhadap pekerja asing, terutama di enam negeri dan wilayah persekutuan, iaitu Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Sabah, Kuala Lumpur dan Labuan, untuk menjalani ujian saringan.

Sebanyak 890 klinik juga mengambil bahagian dalam program saringan ini untuk warga asing di seluruh negara.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button