Berita Utama

PM, MKN adakan mesyuarat bincang lanjutan PKP

Perlu seimbang antara melindungi nyawa, kepentingan ekonomi: Ismail Sabri

KUALA LUMPUR, 19 Jamadilakhir 1442H, Isnin – Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan mengadakan mesyuarat khas esok untuk membincangkan kemungkinan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

”Mesyuarat akan dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kami akan mendengar laporan daripada Kementerian Kesihatan sebelum keputusan dibuat,” katanya Menteri Kanan (Keselamatan) itu.

Ketika ditanya pemberita sama ada adakah lebih banyak sektor harus ditutup kerana jumlah kes harian COVID-19 yang tinggi, terutama dalam tiga hari terakhir, beliau mengatakan harus ada keseimbangan.

“Kami tidak mahu rakyat kami terkorban akibat COVID-19 tetapi pada masa yang sama kami juga tidak mahu mereka mati kelaparan. Saya pergi ke sebuah gerai di tepi jalan untuk membeli makanan baru-baru ini dan pengendali memberitahu bahawa pendapatan mereka menurun sebanyak 50 peratus kerana pelanggan hanya dapat membungkus makanan.

“Sebilangan daripada mereka menghabiskan simpanan mereka sepenuhnya selama PKP terakhir yang berlangsung selama tiga bulan. Bolehkah anda bayangkan bagaimana mereka akan bertahan jika kita meneruskan PKP yang sama seperti sekarang?,” soalnya.

Ismail Sabri menambah, inilah sebabnya penting untuk mencapai keseimbangan antara melindungi nyawa dan juga kepentingan ekonomi.

Beliau mengatakan bahawa beberapa pengusaha perniagaan kecil dan mikro bergantung pada pendapatan harian untuk meletakkan ‘makanan di meja untuk keluarga mereka’.

Sementara itu, menyentuh mengenai Tahun Baru Cina, Ismail Sabri berkata, prosedur operasi standard (SOP) untuk perayaan sedang dibuat.

Katanya, MKN, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Perpaduan akan membuat SOP.

“Jawatankuasa teknikal telah meminta mereka untuk membuat SOP dan mereka saat ini sedang menyusunnya dan akan memaklumkan kepada kami segera.

“Kami tidak mahu membuat keputusan sekarang kerana status PKP dapat berubah dalam dua minggu,” katanya, sambil memaklumkan bahawa SOP akan diumumkan seminggu sebelum Tahun Baru Cina atau selambat-lambatnya, dua hingga tiga hari lebih awal.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button