Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

SOP versi baharu Tahun Baru Cina diumum Isnin ini?

Pemimpin kumpulan agama dakwa kementerian tak beritahu tentang keputusan akhir

KUALA LUMPUR, 24 Jamadilakhir 1442H, Sabtu – Versi terbaharu prosedur operasi standard (SOP) untuk perayaan Tahun Baru Cina kemungkinan akan diumumkan pada hari Isnin (8 Februari), kata seorang pemimpin kumpulan agama.

Presiden Gabungan Persatuan Taois Malaysia, Tan Hoe Chieow, yang berunding dengan Kementerian Perpaduan Nasional semalam, mengatakan bahawa menteri kemungkinan akan membuat pengumuman tersebut.

Tan, yang menghadiri sesi dialog pertama yang dianjurkan oleh Kementerian Perpaduan Nasional pada 12 Januari untuk membincangkan SOP tempoh perayaan itu, mengatakan bahawa kerajaan tidak pernah memberitahunya atau pihak lain yang juga dalam mesyuarat mengenai keputusan mereka.

“Kami telah memberikan pandangan kami dan terserah kepada mereka apa yang ingin mereka terima dan laksanakan.

“Tidak betul untuk menganggap bahawa kita semua telah bersetuju dengan SOP. Kami hanya pergi ke mesyuarat dan memberikan pandangan kami. Keputusan akhir terserah kepada menteri dan kerajaan,” katanya seperti dilapor The Star.

Semasa sesi dialog yang diadakan melalui aplikasi mesyuarat maya, Zoom, Tan mengatakan cadangan untuk SOP ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah dibincangkan.

“Ada saranan awal untuk membatasi kunjungan Tahun Baru Cina kepada 20 orang dan juga bergantung pada ukuran rumah.

“Kami juga membincangkan mengenai kerajaan yang membatasi had di tokong hanya kepada lima anggota jawatankuasa.

“Kami memberikan pandangan dan input tetapi kami tidak diberitahu mengenai keputusan akhir,” katanya, sambil mendakwa bahawa persatuan tidak diundang untuk sesi kedua pada 18 Januari.

Pada hari Khamis (4 Februari), kerajaan mengumumkan SOP untuk Tahun Baru Cina, yang hanya memungkinkan bagi mereka yang tinggal di rumah yang sama untuk merayakan bersama, termasuk makan malam perjumpaan.

Sembahyang di tokong tidak dibenarkan kecuali lima orang ahli jawatankuasa.

Aktiviti seperti tarian singa, perarakan tanglung, Chingay dan persembahan pentas lain juga dilarang.

Lawatan dan perjalanan merentas sempadan juga tidak akan dibenarkan semasa Tahun Baru Cina ini.

Namun, kaum Cina tidak berpuas hati dengan SOP itu dan kementerian menjelaskan bahawa mereka telah mengadakan perbincangan dengan 21 persatuan agama dan persatuan kebudayaan Cina sebelum membuat keputusan.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button