Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

EU gesa Israel henti ceroboh, musnah penempatan Palestin

60 rakyat Palestin dipindahkan sejak rejim Israel roboh 46 rumah

BRUSSELS, 28 Jamadilakhir 1442H, Rabu – Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa menggesa Israel berhenti memusnahkan kediaman rakyat Palestin, sebaliknya memudahkan akses kemanusiaan ke komuniti itu, lapor Agensi Anadolu.

Blok itu tegas menentang “dasar penempatan Israel dan tindakan yang diambil dalam konteks itu, seperti pemindahan paksa, pengusiran, pemusnahan dan merampas rumah,” kata jurucakap dasar luar Suruhanjaya Eropah dalam satu kenyataan.

Menurut EU, kira-kira 60 rakyat Palestin – 35 daripadanya kanak-kanak – telah dipindahkan sejak rejim Israel merampas dan merobohkan 46 rumah milik keluarga Palestin di Hamsa al-Foqa di lembah Jordan utara.

Kenyataan itu menyebut tindakan zionis sepanjang tahun lepas “satu perbuatan yang amat dikesali” dan tetap diteruskan walaupun diketika COVID-19.

EU menganggap tindakan Israel itu “tidak sah di bawah undang-undang antarabangsa dan sebagai penghalang kepada penyelesaian dua negara,” tambah jurucakap itu.

Kenyataan itu mengulangi gesaan blok itu sebelum ini supaya Israel menghentikan semua peluasan penempatannya “di Timur Baitulmaqdis dan kawasan sensitif seperti Har Homa, Givat Hamatos dan E1.”

Perdana Menteri Israel Netanyahu Mei lalu mengumumkan kerajaannya secara rasmi akan menduduki Lembah Jordan dan semua blok penempatan di Tebing Barat.

Seperti kebanyakan masyarakat antarabangsa, EU tidak mengiktiraf kedaulatan Israel ke atas wilayah yang telah didudukinya sejak 1967.

EU berulang kali menggesa Israel menghentikan semua kegiatan pencerobohannya dan memusnahkan semua penempatan yang dibinanya sejak 2001. -Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button