Berita UtamaDunia

WHO nafi dakwaan COVID-19 berpunca dari makmal di Wuhan

Bukti kelawar, tenggiling sumber langsung COVID-19 tak cukup kukuh

WUHAN, 28 Jamadilakhir 1442H, Rabu – Kumpulan pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bersama kumpulan pakar China setakat ini sudah melawat sembilan lokasi untuk mengkaji asal usul virus COVID-19 .

Dalam satu sidang media di bandar Wuhan pada Selasa, WHO berkata, lokasi lawatan itu termasuk Hospital Jinyintan, pasar basah Huanan, dan pusat pengajian virus Akademi Sains Wuhan China.

WHO juga telah mengadakan pertemuan dengan kakitangan perubatan, penyelidik makmal, pihak pengurusan dan peniaga di pasar basah selain kakitangan di komuniti perumahan, bekas pesakit, anggota keluarga kakitangan perubatan yang terkorban serta penduduk setempat.

Menurut WHO, antara hasil kajian mendapati untuk membuktikan kelawar dan tenggiling menjadi sumber langsung kepada COVID-19 adalah tidak cukup kukuh, meskipun susunan gen neo-koronavirus di dalam kedua-dua haiwan tersebut adalah mirip dengan susunan gen COVID-19.

Bagaimanapun, WHO berpendapat kelawar, tenggiling, musang, kucing dan beberapa spesies haiwan lain mempunyai kebarangkalian untuk menjadi hos semula jadi kepada virus berkenaan

Sementara itu, menerusi ujian persekitaran yang dijalankan di pasar basah Huanan mendapati virus COVID-19 paling banyak dikesan di gerai hasil makanan laut.

Jelas WHO, wabak mungkin tersebar melalui pesakit, produk rantaian sejuk yang sudah tercemar dengan jangkitan, dan produk haiwan di pasar Huanan, namun sehingga kini ia masih belum dapat dibuktikan sepenuhnya.

Memetik kenyataan kumpulan pakar itu, penularan dalam kalangan manusia di bandar Wuhan pada Disember 2019 dengan kebanyakan kes berlaku pada separuh bulan kedua sementara pasar basah Huanan menjadi antara tempat tumpunan badan kawalan dan pencegahan wabak.

Namun, berdasarkan hasil penyelidikan, terdapat kes positif yang disahkan di tempat lain di bandar Wuhan ketika kes tertumpu di pasar basah itu.

Dalam perkembangan lain, kumpulan pakar itu telah menjalankan penilaian terhadap empat saluran yang mempunyai kemungkinan dalam penyebaran wabak kepada manusia, iaitu jangkitan langsung, produk rantaian sejuk, hos semula jadi dan makmal.

Hasil penilaian rumusan terbahagi kepada lima peringkat iaitu “sangat tidak mungkin”, “tidak mungkin”, “mungkin”, ” berkemungkinan besar”, dan “sangat berkemungkinan”.

Wabak COVID-19 “berkemungkinan besar” disebarkan kepada manusia melalui hos semula jadi, dan “mungkin” dijangkiti secara langsung atau melalui produk rantaian sejuk, sementara “sangat tidak mungkin” melalui makmal. -Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button