Berita Utama

MAIWP peruntuk RM2 juta bantu muafalaf

Beri tunai secara one-off RM500 kepada 4,000 mualaf berdaftar

PUTRAJAYA, 29 Jamadilakhir 1442H, Khamis – Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) memperuntukkan RM2 juta untuk bantuan tunai secara one-off RM500 seorang kepada 4,000 mualaf yang berdaftar di bawah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata selain bantuan wang tunai itu, setiap mualaf juga akan menerima bantuan pek makanan RM100 yang disumbangkan oleh agensi agama seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM).

“Sumbangan kepada mualaf ini termasuk dalam Program Musa’adah COVID-19 dan usaha seperti ini akan kita kerapkan dari semasa ke semasa dengan pelbagai bentuk bantuan kepada pihak yang memerlukan,” katanya kepada media selepas majlis sumbangan MAIWP dan pejabat menteri kepada saudara baru kaum Cina, di sini hari ini.

Pada majlis itu, Zulkifli menyampaikan sumbangan pek makanan bernilai RM100 dan wang tunai RM500 kepada 12 mualaf Cina yang terdiri daripada suri rumah, ibu tunggal, pesara dan kakitangan kerajaan bersempena sambutan Tahun Baharu Cina, esok.

Turut hadir, Ketua Pengarah Jakim Datuk Abdul Aziz Jusoh, Ketua Pegawai Eksekutif MAIWP Datuk Akbar Samon dan Pengarah JAWI Datuk Mohd Ajib Ismail.

Beliau berkata sumbangan kepada mualaf itu akan selesai diagihkan secara berperingkat dalam tempoh terdekat.

Sementara itu, ditanya mengenai perkembangan siasatan ajaran Islam Melayu yang didakwa dibawa oleh ‘Ibu Yati’ atau nama sebenarnya Wan Noor Hayati Wan Alias, Zulkifli berkata Jakim akan mengeluarkan kenyataan berhubung perkara tersebut.

“Kami akan teliti dengan sebaik mungkin dan dalam masa terdekat akan ada perbincangan secara serius (antara Jakim dan Jabatan Agama Islam Negeri).

“Ini (isu agama) di bawah bidang kuasa negeri, itu kita kena hormati, cuma bagi kita, kita akan ikut proses dalam mengenal pasti apa-apa isu yang terkait dengan ajaran tersebut,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button