Berita Utama

AGC bantah permohonan cabar PM nasihat Agong gantung Parlimen

Pemohon tiada kes bolehkan mahkamah beri semakan kehakiman

KUALA LUMPUR, 29 Jamadilakhir 1442H, Khamis – Jabatan Peguam Negara (AGC) hari ini membantah permohonan kebenaran semakan kehakiman oleh tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi mencabar tindakan Tan Sri Muhyiddin Yassin menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk menggantung persidangan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri dalam tempoh darurat.

Permohonan itu difailkan pada 26 Januari lepas oleh ADUN Simpang Jeram yang juga Ahli Parlimen Pulai Datuk Seri Salahuddin Ayub, ADUN Gurun yang juga Ahli Parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul dan ADUN Tebing Tinggi Abdul Aziz Bari dengan menamakan perdana menteri dan kerajaan sebagai responden.

Peguam Kanan Persekutuan (SFC) Ahmad Hanir Hambaly berkata bantahan itu dibuat atas alasan pemohon tidak mempunyai kes yang boleh dihujah bagi membolehkan mahkamah memberi kebenaran dalam permohonan semakan kehakiman.

“Mahkamah menetapkan 11 Mac ini untuk keputusan bantahan AGC,” katanya ketika dihubungi pemberita selepas pendengaran permohonan itu di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Kamal Md Shahid menerusi aplikasi Zoom hari ini.

Tutur hadir SFC Suzana Atan, S. Narkunavathy dan Mazlifah Ayob manakala ketiga-tiga pemohon diwakili peguam Datuk Gurdial Singh Nijar, Christopher Leong dan Abdullah Rahman. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button