Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Moratorium menyeluruh jejaskan ekonomi, rakyat

Kurangkan penampan bank, sukarkan perniagaan peroleh pinjaman

KUALA LUMPUR, 29 Jamadilakhir 1442H, Khamis – Pelaksanaan moratorium menyeluruh secara automatik tidak akan memberi manfaat kepada ekonomi dan rakyat, menurut Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus.

Bercakap pada sidang media pengumuman prestasi KDNK suku keempat 2020 secara maya pada Khamis, beliau berkata pertama, langkah itu akan mengurangkan penampan bank dan sekali gus menyukarkan individu serta perniagaan untuk memperoleh pinjaman baharu.

“Kedua, kekukuhan dan keuntungan bank penting untuk jutaan rakyat Malaysia, yang bukan sahaja sebagai pendeposit malah sebenarnya pemegang saham secara langsung (dari segi) simpanan dan pegangan mereka dalam institusi seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Amanah Saham Bumiputera, Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan), Lembaga Tabung Angkatan Tentera dan Tabung Haji.

“Ketiga, pendekatan bersasar adalah lebih baik berbanding dengan moratorium menyeluruh memandangkan ia memberi pilihan kepada peminjam, (membolehkan mereka) membuat keputusan kewangan masing-masing,” katanya.

Nor Shamsiah berkata 1.4 juta rakyat Malaysian telah memohon bantuan pembayaran balik pinjaman atau pembiayaan, dengan kadar kelulusan 95 peratus.

Beliau berkata kira-kira 45 peratus peminjam memilih bagi pengurangan ansuran bulanan.

“Peminjam membuat pilihan bijak dalam menguruskan hutang mereka berlandaskan kemampuan mereka. Jadi, mereka tidak meminta moratorium, mereka tidak mahu satu penyelesaian untuk semua keadaan atau peminjam,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button