Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Tarbiyah

Syurga balasan bagi yang sabar

Taat perintah Allah jauhi segala laranganNya turut dijanjikan syurga

DALAM Surah al-Insan, Allah menjanjikan syurga buat muslim yang bersabar terhadap segala ujian di dunia. Mereka yang bersabar dalam mentaati perintah Allah dan menjauhi segala laranganNya turut dijanjikan syurga.

2. Menurut al-Dahhak, mereka yang bersabar dengan kemiskinan atau kekurangan duit (menahan diri dari melakukan kejahatan) akan dibalas syurga.

3. Manakala Ata’ bin Abi Rabah (seorang Tabi’i yang terkemuka) pula mentafsirkan ayat ini sebagai sabar dengan kelaparan (akibat kesusahan hidup) turut akan mendapat nikmat syurga dari Allah.

4. Oleh itu, pesan dalam diri masing-masing, andai kita mampu bersabar sedikit atas kesusahan dunia ini, Allah akan kurniakan syurga yang tidak ternilai di akhirat kelak.

Semoga Allah membimbing kita.

Dr Ahmad Sanusi Azmi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button