Berita UtamaDunia

Junta ugut penjawat awam tindakan tegas jika teruskan demonstrasi

Tunjuk perasaan tak akan berakhir selagi Suu Kyi tidak dibebaskan

YANGON, 30 Jamadilakhir 1442H, Jumaat – Junta Myanmar memerintahkan para penunjuk perasaan untuk kembali bekerja atau bakal berdepan ‘tindakan tegas’.

Ketua tentera, Jeneral Min Aung Hlaing pada hari Khamis meminta penjawat awam untuk kembali bekerja setelah beberapa hari melakukan demonstrasi di seluruh negara.

“Oleh kerana hasutan orang yang tidak bertanggungjawab, beberapa pegawai perkhidmatan awam gagal melaksanakan tugas mereka.

“Tindakan yang berkesan akan diambil,” kata Aung Hlaing yang kini memegang kuasa perundangan, kehakiman dan eksekutif.

Amaran itu muncul setelah enam hari berturut-turut tunjuk perasaan antikudeta diadakan yang mengecam penahanan pemimpin de facto, Aung San Suu Kyi dan tokoh kanan parti Liga Nasional Demokrasi (NLD).

Para penunjuk perasaan kembali berarak semalam di ibu kota Naypyidaw serta Yangon, pusat bandar dan komersial terbesar, yang menyaksikan ribuan orang membanjiri jalan-jalan untuk menyokong kempen ketidakpatuhan sivil yang semakin meningkat.

“Jangan pergi ke pejabat,” teriak sekumpulan penunjuk perasaan di luar bank pusat Myanmar di Yangon.

“Kami tidak melakukan ini selama seminggu atau sebulan – kami bertekad untuk melakukan ini hingga akhir sehingga (Suu Kyi) dan Presiden U Win Myint dibebaskan,” kata seorang pekerja bank yang memprotes.

Penjawat awam Myanmar dilaporkan turut menyertai tunjuk perasaan menentang rampasan kuasa di kementerian di Naypyidaw.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, puluhan ribu rakyat berdemonstrasi di bandar-bandar besar yang menentang perjumpaan diadakan, dengan polis menggunakan meriam air, peluru getah dan serangan langsung terhadap mereka.

Tentera pada Selasa malam menyerang markas parti Suu Kyi di Yangon.

Junta telah memberi amaran bahawa ia akan bertindak terhadap peserta demonstrasi yang mengancam ‘kestabilan’, tetapi para penunjuk perasaan telah mengabaikan amaran itu. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button