Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

KWSP digesa percepat kelulusan automatik i-Sinar

Mudahkan urusan pencarum keluar wang simpanan mereka

KUALA LUMPUR, 30 Jamadilakhir 1442H, Jumaat – Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI MLC) menggesa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mempercepatkan proses kelulusan automatik kemudahan i-Sinar untuk memudahkan urusan pencarum mengeluarkan wang simpanan mereka.

Presidennya Datuk Mohamad Shafie BP Mammal berkata pihaknya yakin KWSP mempunyai sistem yang terurus yang akan membolehkan proses kelulusan dibuat dengan pantas memandangkan pencarum mempunyai akaun KWSP sedia ada dan tidak perlu mengambil masa panjang.

“UNI MLC mengalu-alukan keputusan kerajaan yang dalam proses memansuhkan syarat kemudahan i-Sinar. Ia selari dengan pendirian UNI MLC yang tidak mahu pencarum KWSP terbeban dengan pelbagai kesukaran ketika mahu mengeluarkan wang simpanan itu,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz semalam dilaporkan berkata KWSP dalam proses memansuhkan syarat kemudahan i-Sinar untuk menambah baik inisiatif tersebut selepas mengambil kira maklum balas awam dan juga atas nasihat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mohamad Shafie dalam pada itu turut mencadangkan agar jumlah pengeluaran RM1,000 setiap bulan dapat dinaikkan kepada sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan sekali pengeluaran kerana setiap pencarum menghadapi cabaran yang berbeza.

“Ada antara mereka terpaksa membayar hutang dengan berhutang dan lain-lain keperluan harian bagi menampung kos sara hidup, tambahan pula ada yang telah hilang pekerjaan, malah ada gaji yang dipotong dan sebagainya,” tambahnya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button