Berita Utama

Kes baharu COVID-19 dunia turun 16 peratus minggu lalu

Jumlah kematian baharu juga turun 10 peratus kepada 81,000 orang

GENEVA, 5 Rejab 1442H, Rabu – Jumlah kes baharu COVID-19 yang dilaporkan di seluruh dunia turun sebanyak 16 peratus minggu lalu kepada 2.7 juta.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam pembaharuan epidemiologi mingguannya – menggunakan angka hingga Ahad – berkata, jumlah kematian baharu yang dilaporkan juga turun 10 peratus minggu ke minggu, kepada 81,000 orang.

Lima daripada enam wilayah WHO di dunia melaporkan penurunan peratusan dua digit dalam kes baharu, dengan hanya Mediterranean Timur yang menunjukkan kenaikan tujuh peratus.

Angka kes baharu turun 20 peratus minggu lalu di Afrika dan Pasifik Barat, 18 peratus di Eropah, 16 peratus di Amerika dan 13 peratus di Asia Tenggara.

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus pada Isnin berkata, jumlah kes baharu menurun hampir separuh untuk minggu kelima berturut-turut, lebih daripada lima juta kes pada minggu 4 Januari.

“Ini menunjukkan bahawa langkah-langkah kesihatan awam yang sederhana berfungsi, walaupun terdapat varian,” katanya.

Varian coronavirus yang menjadi perhatian pertama kali dikesan di Britain, dilaporkan di 94 negara selama tujuh hari, kata data kemas kini epidemiologi, peningkatan kepada lapan.

Penularan varian tempatan, berbanding kes yang diimport telah dilaporkan di sekurang-kurangnya 47 negara.

Varian itu yang pertama kali dikesan di Afrika Selatan direkodkan dalam 46 negara, meningkat kepada dua, dengan penularan tempatan di sekurang-kurangnya 12 wilayah tersebut.

Varian Brazil dikesan di 21 negara, enam daripadanya dengan penularan tempatan di sekurang-kurangnya dua buah negara. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button