Berita Utama

Sarawak larang import babi dari Sabah

Demam Babi Afrika dikesan di kalangan babi di daerah Pitas

KUCHING, 10 Rejab 1442H, Isnin – Sarawak melarang pengimportan babi, daging babi dan produk berasaskan babi dari Sabah dengan serta-merta setelah Demam Babi Afrika (ASF) dilaporkan dikesan di kalangan babi di daerah Pitas, negeri jiran itu.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah berkata, larangan itu dibuat mengikut Seksyen 8 Ordinan Kesihatan Awam Veterinar Sarawak 1999 untuk memastikan bahawa Sarawak tetap bebas dari ASF.

“Orang ramai dinasihatkan tidak membeli atau membawa daging babi atau produk daging babi dari Sabah atau negara jiran.

“Sesiapa yang melanggar perintah larangan import boleh didenda hingga RM50,000 atau dipenjara selama dua tahun, atau kedua-duanya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Semalam, dilaporkan bahawa lapan daripada 13 babi yang diambil sampelnya di Pitas, Sabah, disahkan positif ASF.

Uggah juga mengatakan bahawa Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak akan memperketat langkah-langkah keselamatan biosekuriti, terutama di bahagian Limbang yang bersempadan dengan Sabah, dan memperkuat pengawasan penyakit ASF di seluruh negeri.

Katanya, jabatan itu telah mengadakan beberapa sesi penglibatan dan kesedaran mengenai ASF dengan pihak berkepentingan, termasuk petani, pengimport, Malaysia Airport Holdings Bhd dan agensi kerajaan.

“Jabatan juga akan meningkatkan kempen kesedaran dan langkah-langkah pengawalseliaan untuk memastikan virus tersebut tidak masuk ke negara ini,” katanya.

Sarawak mempunyai 30,000 tempat pembiakan yang menghasilkan 455,000 babi bernilai RM455 juta setiap tahun.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button