Berita Utama

Penguasa mesti berani tangani sindiket dadah ‘kartel orang besar’

Tarik balik gelaran Tan Sri, Datuk Seri malukan institusi diraja

BANGI, 15 Rejab 1442H, Sabtu – Semua agensi penguatkuasaan kerajaan digesa bertindak tegas dan berintegriti ketika mengekang sindiket pengedaran dadah dalam kalangan individu bergelar Tan Sri atau Datuk Seri.

Ini susulan laporan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengenal pasti beberapa dalang utama sindiket itu yang berselindung di sebalik gelaran Tan Sri dan Datuk Seri.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, sindiket berkenaan dikesan mempunyai rangkaian hebat, berselindung di sebalik perniagaan sah serta hidup mewah, namun sukar untuk mengaitkan mereka dengan kegiatan dadah.

Bagaimanapun, beliau memberi jaminan akan memastikan sindiket berkenaan dibawa ke muka pengadilan.

Kesal dengan pendedahan itu, Presiden Persatuan Kebajikan Darul Islah (Perkid), Ustaz Masridzi Sat berkata, sebaiknya gelaran ‘Tan Sri atau Datuk Seri’ individu terbabit ditarik balik.

Ini kerana, tindakan individu berkenaan hanya memalukan institusi diraja yang telah mengurniakan gelaran itu, katanya.

“Isu judi, arak, dadah, ceroboh tanah, premis maksiat dalam lama melibatkan ‘kartel orang-orang besar’.

“Cuma, pihak berkuasa dan kerajaan beranikah bertindak atau tidak atau lebih teruk lagi ‘payung’ individu-individu ini,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button