Berita Utama

Pasar raya, kedai serbaneka di Selangor antara kluster tempat kerja COVID-19

18 pekerja pasar raya di Sungai Buloh disahkan positif

KUALA LUMPUR, 17 Rejab 1442H, Isnin – Tujuh kluster COVID-19 baru dilaporkan hari ini, di mana dua daripada lima melibatkan jangkitan di tempat kerja di kalangan pekerja pasar raya dan kedai serbaneka di Selangor.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, terdapat tiga kluster tempat kerja di Johor dan dua di Selangor, satu melibatkan jangkitan kluster komuniti di Kelantan dan satu lagi melibatkan penularan COVID-19 di antara kumpulan berisiko tinggi di Kuala Lumpur.

Kluster baru ini merangkumi sejumlah 1,145 di seluruh negara, dengan 488 kini aktif.

Di Selangor, kluster Desa Empat di daerah Kuala Selangor bermula pada 24 Februari setelah mendapati kes positif semasa pemeriksaan besar-besaran COVID-19 terhadap pekerja sebuah pasar raya yang terletak di Desa Coalfields, Sungai Buloh.

Sehingga hari ini, sebanyak 18 jangkitan positif dikesan daripada 28 individu yang diperiksa.

Kluster Jalan Melati pula melibatkan pekerja sebuah kedai serbaneka yang terletak di Jalan Melati di Kuang, Gombak di mana tujuh kes COVID-19 positif telah dikesan setelah mereka diuji hari ini.

Di Muar, Johor, Kluster Jalan Kempas Tiga bermula pada 25 Februari setelah pemeriksaan besar-besaran dilakukan terhadap pekerja di dua kilang yang terletak di Kawasan Perindustrian Bakri di mana 344 jangkitan telah disahkan.

Kluster Kampung Sungai Burung di Pontian, Johor pula bermula hari ini setelah pemeriksaan terhadap pekerja kilang di Pekan Nanas di mana 22 kes positif telah dikesan.

Kluster Jalan Wawasan 12, yang melibatkan daerah Batu Pahat di Johor, dilaporkan hari ini setelah tujuh pekerja kilang dari 118 yang menjalani saringan disahkan positif virus tersebut.

Komuniti berisiko tinggi kluster Jalan Cempedak di Kuala Lumpur melibatkan pusat jagaan warga emas di Sentul, Kepong.

Kes indeks kluster dilaporkan pada 21 Februari berikutan pemeriksaan terhadap individu yang mengalami gejala. Sehingga hari ini (1 Mac), terdapat 10 kes positif.

Di Kelantan, jangkitan kluster Bukit Marak terdapat di daerah Kota Bharu dan Bachok.  Nama kluster itu berasal dari lokasi indeks Kes 272,772, yang diuji positif pada 18 Februari berikutan pemeriksaan individu tanpa gejala.

Sehingga hari ini seramai 310 individu telah disaring dengan 66 didapati positif.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button