Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Dunia

Turki kecam kekerasan tentera Myanmar terhadap orang awam

'Kami gesa langkah segera diambil untuk memulihkan demokrasi'

ANKARA, 17 Rejab 1442H, Isnin – Turki pada Ahad mengecam tindakan tentera Myanmar yang menggunakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan, lapor Agensi Anadolu (AA).

“Kami bimbang dengan ketidakstabilan di Myanmar yang semakin merosot selepas rampasan kuasa tentera pada 1 Februari 2021.

“Kami mengggesa langkah segera diambil untuk memulihkan demokrasi bagi mengekalkan keamanan dan kestabilan di negara ini dan mengakhiri keganasan terhadap penunjuk perasaan,” kata Kementerian Luar dalam satu kenyataan.

Sebelum ini, Pejabat Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu juga mengecam peningkatan kekerasan terhadap penunjuk perasaan anti-kudeta dan terdapat maklumat sahih menyatakan sekurang-kurangnya 18 kematian dan lebih 30 yang lain cedera.

Menurut saksi dan laporan media tempatan, penunjuk perasaan diserang dengan gas pemedih mata, peluru getah serta bom tangan ketika polis dan tentera meningkatkan tindakan keras terhadap kempen menentang rampasan kuasa tentera baru-baru ini.

Myanmar menyaksikan tunjuk perasaan besar-besaran sejak tentera mengisytiharkan perintah darurat pada 1 Februari selepas menahan Aung San Suu Kyi dan pemimpin kanan Liga Demokratik Kebangsaan (NLD). – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button