Berita Utama

UMNO Pahang sepakat bersama PAS depani PRU15

Wan Rosdy yakin capai lebih sasaran jika bersatu

KUANTAN, 19 Rejab 1442H, Rabu – UMNO Pahang akan berkerjasama dengan PAS melalui Muafakat Nasional (MN) negeri itu untuk mendepani Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Pengerusi UMNO negeri, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, pendirian itu dinyatakan dalam mesyuarat kepemimpinan MN Pahang, yang dihadiri oleh Pesuruhjaya PAS Pahang, Rosli Abdul Jabar dan timbalannya, Andansura Rabu.

“Mengenai Muafakat Pahang, saya secara konsisten menyebut bahawa ini adalah langkah terbaik untuk kelangsungan dan kestabilan pemerintahan dengan kepemimpinan UNNO/Barisan Nasional sekarang, begitu juga selepas pilihan raya.

“Lagipun, perjanjian ini diminta bukan hanya sahaja oleh ahli UMNO dan PAS, tetapi juga diminta dan diterima oleh rakyat negeri ini,” kata Wan Rosdy.

Beliau berkata, sejarah telah membuktikan bahawa selain Pahang, di Perlis juga Barisan Nasional (BN) terus mendapat mandat rakyat walaupun setelah kejatuhannya pada pilihan raya umum lalu.

Katanya, pertemuan pada Isnin (1 Mac), malam itu juga membincangkan pelbagai perkara, terutama berkaitan dengan kerjasama untuk menghadapi PRU15, lapor The Star.

“Dengan kekuatan BN negeri di mana UMNO menjadi tulang belakang, dan diperkukuhkan lagi dengan penyertaan PAS dalam Muafakat negeri, saya yakin kerjasama kita untuk menghadapi PRU15 akan memberikan hasil yang melebihi sasaran.

“Itulah sebabnya saya berharap kita dapat mengeratkan kerjasama kita berdasarkan kejujuran dan persahabatan sejati agar dapat melihat bangsa, agama dan Pahang terus terpelihara,” kata Wan Rosdy.

BN ketika ini memegang 25 kerusi di Dewan Undangan Negerui (DUN) Pahang, sementara PAS memegang lapan dan Pakatan Harapan sembilan.

PAS yang memperoleh keuntungan terbesar dalam pilihan raya lalu, meningkat dua kerusi daripada yang disandangnya sebelumnya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button