Berita Utama

Kuasa dominan masih kuat jika parti Melayu sepakat

Kita sedang berhadapan dengan krisis kepimpinan yang parah

Oleh Siti Hafidah Abd Ghaffar

BANGI, 20 Rejab 1442H, Khamis – Kuasa dominan Melayu masih kuat dan boleh dipertahankan sekiranya parti-parti Melayu ‘sanggup’ bersatu dan bersepakat.

Malangnya, kerana tamakkan kuasa dan harta, ditambah dengan sikap ego yang melampau, mereka sanggup bekerjasama dengan parti-parti rasis Cina – walaupun menjadi keldai kepada parti berkenaan.

Tanpa menyebut pihak yang dimaksudkannya, pemerhati politik, Ustaz Sharipudin Abdul Kadir berkata, kelompok ini akan sanggup bekerjasama dengan parti-parti rasis demi kemenangan palsu mereka.

“Kekayaan dan kemewahan sudah mereka miliki. Mereka perlu kuasa lagi untuk tambah kekayaan dan suburkan lagi keegoan bila kekal sebagai pemimpin walaupun menjadi keldai kepada parti-parti rasis.

“Inilah hakikat sebahagian pemimpin parti Melayu yang ada. Walhal, bangsa Melayu sedang berhadapan dengan krisis kepimpinan yang parah.

“Tiada jalan yang selamat krisis kepimpinan negara melainkan dinyahkan kumpulan ini dari kepimpinan negara dan diganti dengan barisan kepimpinan baru yang beriman dan bertakwa kepada Allah,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Pada masa sama, beliau menegaskan bahawa orang Melayu tidak ketandusan barisan kepimpinan cuma mereka tidak berpeluang untuk memimpin kerana pemimpin parti Melayu yang ada masih tamak dengan kuasa.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button