Berita Utama

Hubungan UMNO-Bersatu Sabah tak tergugat

Bersatu hargai pendirian untuk terus bekerjasama dengan kerajaan negeri: Kiandee

KOTA KINABALU, 23 Rejab 1442H, Ahad – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah menyambut baik dan menghargai pendirian UMNO untuk terus bekerjasama dengan kerajaan negeri, kata Datuk Seri Ronald Kiandee.

Naib Presiden Bersatu itu berkata, pendirian UMNO untuk terus bekerjasama rapat dengan Bersatu melalui Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sejajar dengan perjuangan dan kemahuan mereka untuk berusaha menuju kestabilan politik.

“Negara kita memerlukan satu bentuk kestabilan politik yang akan membantu menangani masalah yang lebih besar iaitu ekonomi dan pembangunan negara,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Kiandee berkata demikian setelah Ketua Bersatu Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, yang juga Ketua Menteri, mengatakan bahawa kerjasama dan hubungan antara Bersatu Sabah dan UMNO kuat dan tidak terpengaruh dengan apa yang berlaku di peringkat nasional.

Kenyataan Hajiji muncul di tengah perbincangan politik mengenai penyelarasan semula antara sembilan parti dalam GRS yang terdiri daripada Perikatan Sabah (terdiri daripada Bersatu, Sabah STAR, Parti Progresif Sabah (SAPP) dan PAS), Barisan Nasional Sabah (terdiri daripada UMNO Sabah, Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), MCA Sabah dan MIC Sabah) dan Parti Bersatu Sabah (PBS).

Kiandee seperti dilapor The Star berkata, rakyat menaruh harapan pada kestabilan dan harapan untuk masa depan yang lebih baik untuk negara ini.

Oleh itu, pendirian UMNO untuk bekerjasama dengan rakan GRS mereka terutamanya UMNO sangat dialu-alukan, katanya.

“Kami memerlukan kerjasama yang kuat ini untuk menghadapi pilihan raya umum yang akan datang,” katanya.

Kiandee mengatakan bahawa pilihan raya negeri terdahulu yang menyaksikan kerajaan negeri pimpinan Parti Warisan Sabah dikalahkan adalah tanda bahawa rakyat mahukan penjajaran politik baru dan stabil yang menjanjikan kemajuan bagi rakyat.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button