Berita Utama

Kerajaan cadang perluas kemudahan BDR bergaji penuh

Perkenal MyKasih Kapital, suntik modal maksimum sebanyak RM1,000 kepada 2,000 penerima layak

PUTRAJAYA, 24 Rejab 1442H, Isnin – Kementerian Sumber Manusia dan Jabatan Perkhidmatan Awam diminta untuk melihat kaedah bagi memudahkan wanita yang menjaga ahli keluarga berumur dan sakit untuk bekerja dari rumah (BDR), dengan gaji penuh, kata Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Katanya, kemudahan bekerja dari rumah juga harus diberikan kepada lelaki supaya mereka dapat membantu isteri menjaga bayi yang baru dilahirkan.

Selain itu, beliau turut meminta kementerian untuk melihat sama ada kemudahan bekerja dari rumah dapat diperluas kepada lelaki dan wanita yang pasangannya meninggal dunia untuk membolehkan mereka menguruskan masalah yang biasanya memakan waktu lama.

“Inisiatif ini adalah untuk mendorong tanggungjawab bersama, untuk membenarkan wanita terus berkhidmat dan untuk membantu meningkatkan produktiviti kerja.

“Pada masa sama, persekitaran kerja yang aman, termasuk langkah-langkah pencegahan terhadap gangguan seksual harus diwujudkan agar wanita dapat terus memainkan peranan mereka dalam pembangunan negara,” kata Perdana Menteri dalam ucapannya sempena Hari Wanita 2021.

Muhyiddin juga menegaskan bahawa penting bagi tempat kerja untuk memastikan semua aspek perancangan, pelaksanaan, pemantauan dan penilaian program menggunakan analisis jantina melalui bajet yang mengikut keperluan perempuan dan lelaki.

Beliau mengatakan dalam menyusun rancangan pemulihan pasca-COVID-19 untuk negara ini, kerajaan memastikan bahawa wanita akan mendapat manfaat langsung dari inisiatif rangsangan ekonominya termasuk Prihatin, Penjana, Permai dan Belanjawan 2021.

Sebagai tambahan kepada insentif yang ada, kerajaan sedang menyiapkan MyKasih Kapital, sebuah inisiatif untuk menyuntik modal e-perniagaan atau dropship dengan modal maksimum RM1,000 kepada sekurang-kurangnya 2,000 penerima yang layak, katanya.

“Kerajaan juga akan menubuhkan Skuad Waja, yang akan memberikan dukungan psiko-sosial dan untuk meningkatkan kesedaran mengenai jenayah sehingga keganasan terhadap wanita dapat dihentikan. Pasukan ini juga akan membantu mendidik wanita mengenai hak-hak mereka,” kata Muhyiddin.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button