Berita Utama

Kartel daging: MAQIS kini boleh akses sistem pelabuhan untuk pemeriksaan

Pegawai di lapangan diarah periksa setiap kontena atau konsainan

PUTRAJAYA, 26 Rejab 1442H, Khamis – Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) kini mempunyai akses ke dalam sistem pelabuhan untuk membuat pemeriksaan rapi ke atas mana-mana kontena sejuk beku.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata MAQIS telah memperkasa kaedah pemeriksaan secara dokumen dan fizikal di pintu masuk negara dengan memastikan setiap konsainan daging yang diimport masuk diperiksa secara teliti dan menyeluruh.

Katanya, ini adalah bagi menangani isu seumpama kartel daging.

“Pegawai MAQIS di lapangan juga diarah untuk memeriksa setiap kontena atau konsainan meskipun ia akan menyebabkan tempoh lebih lama dan menyebabkan barisan panjang di tempat pemeriksaan, khususnya kemasukan ayam atau daging.

“Pemeriksaan tersebut terpaksa diteruskan memandangkan ia membabitkan isu halal yang merupakan sensitiviti dalam kalangan umat Islam dan seharusnya isu ini tidak boleh dikompromi sama sekali,” katanya kepada Bernama mengenai pencapaian kementeriannya sempena setahun Malaysia Prihatin.

Beliau berkata pada masa sama, MAQIS juga bertanggungjawab dalam memastikan barang dagangan yang diimport masuk ke Malaysia adalah bebas daripada penyakit dan bahan cemar serta selamat untuk dimakan dengan melakukan pensampelan secara berkala di pintu masuk. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button