Berita Utama

Zahid guna duit yayasan hampir RM1.5 juta untuk kegunaan peribadi

Bayar kad kredit, insurans, cukai jalan 20 kenderaan miliknya

KUALA LUMPUR, 26 Rejab 1442H, Khamis – Saksi pendakwaan terakhir dalam perbicaraan kes Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini bahawa bekas timbalan perdana menteri itu menggunakan dana Yayasan Akalbudi miliknya berjumlah RM1,469,547.36 untuk membayar kad kredit, insurans dan cukai jalan 20 kenderaan miliknya.

Pegawai Penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Khairudin Kilau, 44, berkata hasil siasatannya, Ahmad Zahid membayar sembilan kad kredit beliau dan isterinya, Datin Seri Hamidah Khamis atas penggunaan peribadi berjumlah RM1,362,037.81 manakala RM107,509.55 untuk pembayaran insurans dan cukai jalan bagi 20 kenderaan milik mereka.

Bagi pembayaran kad kredit, Ahmad Zahid menggunakan wang yayasan itu untuk membayar kad kredit AmBank Islamic sebanyak RM1,296,715.98, Maybank (RM34,686.03) dan American Express (RM30,635.80).

“Kad-kad kredit AmBank Islamic dan Maybank mempunyai kad tambahan atas nama Hamidah Khamis. Hasil semakan dan penelitian ke atas penyata akaun bagi kesemua kad kredit itu mendapati banyak perbelanjaan dibuat di luar negara dan dibayar menggunakan cek Affin Bank Berhad milik Yayasan Akalbudi antara 2014 dan 2016,” katanya ketika membacakan penyataan saksinya semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Lee Keng Fatt.

Saksi pendakwaan ke-99 itu berkata demikian pada hari ke-51 perbicaraan kes Ahmad Zahid yang menghadapi pertuduhan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram, melibatkan jutaan ringgit dana Yayasan Akalbudi.

Khairudin berkata Ahmad Zahid juga menggunakan wang yayasan itu untuk membayar insurans serta cukai jalan bagi 20 kenderaan termasuk 18 kenderaan mewah miliknya, antaranya BMW X5, Mini Cooper S, Mercedes Benz CLS350, BMW 320i (A), Toyota Land Cruiser dan motosikal BMW R1200 GS.

“Bagi bayaran pertama sebanyak RM17,335.54 digunakan untuk membayar polisi insurans dan RM7,625.01 bagi bayaran cukai jalan melibatkan enam kenderaan milik Ahmad Zahid dan isteri, dengan pembayaran itu dibuat melalui tiga cek Affin Bank Berhad pada 22 Jan 2015.

“Bayaran kedua, sebanyak RM27,246.90 adalah untuk membayar polisi insurans dan RM16,368.10 bagi bayaran cukai jalan yang dibayar melalui cek Affin Bank Berhad pada 15 April 2015, melibatkan empat kenderaan milik Ahmad Zahid, sebuah kenderaan milik BZ Motors Sdn Bhd dan sebuah kenderaan milik Juhari Janan.

“Sementara bayaran ketiga pula, sejumlah RM27,607.11 digunakan untuk membayar polisi insurans manakala RM11,276.89 untuk membayar cukai jalan yang melibatkan lapan kenderaan milik Ahmad Zahid dan bayaran dibuat melalui cek Affin Bank Berhad pada 22 Sept 2015,” katanya.

Mengenai penubuhan Yayasan Akalbudi, Khairudin berkata berdasarkan maklumat daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan pemegang-pemegang amanah yayasan itu, yayasan itu tidak pernah mengadakan ‘Annual General Meeting (AGM)’ sepanjang penubuhannya antara 1997 hingga 2018.

“Tidak ada apa-apa mesyuarat serta perbincangan rasmi yang direkodkan oleh setiausaha yayasan itu berkaitan aktiviti-aktiviti serta laporan kewangan Yayasan Akalbudi.

“Kewangan dan aktiviti ditadbir urus oleh Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sendiri. Pemegang-pemegang amanah itu juga tidak mengetahui siapa penyumbang dana dan berapa jumlah sumbangan yang diterima oleh Yayasan Akalbudi.

“Pemegang amanah yang lain hanya mengetahui Yayasan Akalbudi ada melaksanakan urusan kebajikan khususnya kepada penduduk kawasan Bagan Datuk yang melibatkan sumbangan kepada masjid-masjid dan pusat tahfiz,” katanya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung 18 Mac ini (Khamis) dan saksi itu akan menyambung keterangannya pada hari itu.

Khairudin adalah pegawai penyiasat SPRM ke-10 yang dipanggil pihak pendakwaan.

Ahmad Zahid, 68, berdepan 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya membabitkan pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pengubahan wang haram, melibatkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button