Berita Utama

Dong Zong dakwa 98.29 peratus SJKC tolak belajar tulisan Jawi

Tak ada guna perkenal Jawi di sekolah, hanya buang masa: Tinjauan

KUALA LUMPUR, 1 Syaaban 1442H, Isnin – Pengerusi Persekutuan Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong), Tan Tai Kim berkata, sebanyak 98.29 peratus Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) di Semenanjung Malaysia menolak pengenalan pembelajaran tulisan Jawi dalam buku teks Bahasa Melayu Darjah 4.

Tai Kim memberitahu Sin Chew Daily bahawa tinjauan yang dilakukan oleh persatuan itu menunjukkan bahawa, hanya 17 sekolah bersetuju untuk memperkenalkan Jawi dalam kurikulum Bahasa Melayu iaitu tujuh di Perak, empat di Johor, masing-masing dua di Kedah dan Selangor, satu di Pulau Pinang dan satu di Negeri Sembilan.

“Hanya sekolah kecil dengan populasi pelajar di bawah 10 orang yang kebanyakannya bukan Cina yang menyetujuinya,” katanya.

Tai Kim juga mengatakan semua SJKC di Perlis, Melaka, Pahang, Terengganu, Kelantan serta Kuala Lumpur membantah dasar tersebut, sambil menambah bahawa data untuk Sabah dan Sarawak masih dikumpulkan.

“Lebih penting untuk meningkatkan penguasaan Bahasa Malaysia para pelajar, kerana itu adalah bahasa kebangsaan kita. 

“Dan tinjauan menunjukkan bahawa tidak ada gunanya memperkenalkan Jawi di sekolah kerana membuang masa dan sumber daya kita yang berharga,” katanya.

Sementara itu, Kesatuan Kebangsaan Ketua Sekolah (National Union of Heads of Schools), Lim Mei Qin berkata, semua SJKC di Kuala Lumpur keberatan untuk memasukkan pembelajaran Jawi dalam kurikulum Bahasa Melayu, sementara hanya dua di Selangor yang menyetujuinya.

“Kedua-dua sekolah itu adalah sekolah kecil, satu dengan lapan pelajar bukan Cina dan satu lagi dengan pelajar bukan Cina tunggal,” katanya.

Dia menjelaskan bahawa sekolah menghantar borang tinjauan melalui Google kepada ibu bapa tahun ini dan bukannya dalam bentuk fizikal kerana wabak COVID-19.

“Salah satu peraturan yang ditetapkan oleh jabatan pendidikan adalah bahawa ibu bapa yang tidak mengambil bahagian dalam tinjauan dalam talian dianggap telah bersetuju untuk mengajar Jawi di sekolah mereka.

“Kami memanggil beberapa ibu bapa dan mereka membantah secara lisan tetapi tidak mengisi borang.

“Kami jangkakan bilangan sekolah yang membantah pengajaran Jawi lebih rendah tahun ini mungkin kerana masalah untuk mengisi borang Google,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button