Berita UtamaDunia

Negara haram Israel mahu rampas puluhan dunam tanah Palestin

Rampasan oleh rejim Zionis bertujuan meluaskan tanah jajahan

BETHLEHEM, 1 Syaaban 1442H, Isnin – Negara penjajah Israel bersetuju melaksanakan rancangan merampas puluhan dunam tanah Palestin di wilayah Bethelem, Tebing Barat yang diduduki.

Pengarah pejabat tembok tahanan dan penjajahan di Bethlehem, Hasan Brejiyeh berkata, rampasan tanah di sekitar penempatan haram Bitar Illit bertujuan meluaskan tanah jajahan.

Hasan berkata, tanah yang dirampas hanya akan menghadkan laluan kepada penduduk haram bagi membangunkan penempatan haram baharu.

Terdapat lebih dari 700,000 penduduk haram tingggal di Tebing Barat, yang sememangnya melanggar undang-undang antarabangsa, khususnya Konvensyen Geneva Keempat yang melarang penempatan semula penjajah di negara yang dijajah.

Menurut kumpulan hak asasi Israel B’Tselem, Israel telah menggunakan mekanisme undang-undang dan birokrasi yang sukar untuk menguasai lebih banyak tanah Palestin di Tebing Barat. -Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button