Berita Utama

Polis tumpaskan sindikit curi elektrik lombong bitcoin

Operasi bersepadu dengan TNB rampas 82 unit mesin perlombongan

SEREMBAN, 5 Syaaban 1442H, Jumaat – Polis menumpaskan sindiket mencuri bekalan elektrik bagi menjalankan kegiatan perlombongan bitcoin menerusi serbuan di tiga premis rumah kedai di sekitar kawasan Seremban 3 melibatkan nilai rampasan RM528,000.

Ketua Polis Daerah Seremban ACP Mohd Said Ibrahim berkata operasi bersepadu dengan kerjasama Tenaga Nasional Berhad (TNB) itu menyerbu kedai pertama dengan merampas 82 unit mesin perlombongan bitcoin.

“Kedai kedua sebanyak 102 mesin bitcoin dan kedai seterusnya 80 mesin bitcoin dirampas. Selain itu, seorang lelaki ditangkap dipercayai terlibat dalam aktiviti perlombongan bitcoin ini.

“Hanya seorang tangkapan setakat ini, siasatan akan dijalankan bagi mencari siapa dalang di sebalik aktiviti ini, saya percaya dia adalah penjaga premis,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata TNB turut mengalami kerugian sebanyak RM105,000 sebulan akibat aktiviti haram itu yang dilakukan sejak enam hingga tujuh bulan lepas.

Jelasnya, kes disiasat di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan dan di bawah Akta Bekalan Elektrik 1990 kerana mencuri bekalan elektrik. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button