Berita Utama

Demi faedah rakyat, DAP boleh bekerjasama dengan UMNO

Buat masa ini tiada kerjasama, kecuali CEC ambil keputusan lain

GEORGE TOWN, 7 Syaaban 1442H, Ahad – DAP hari ini mengulangi tidak akan bekerjasama dengan UMNO melainkan Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti memutuskan untuk berbuat demikian.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata pendirian CEC berhubung kerjasama politik dengan UMNO, khususnya bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), masih tidak berubah.

“Saya tegaskan di sini bahawa DAP tidak akan bekerjasama dengan pemimpin kleptokrat pada PRU akan datang. Ini kekal sebagai pendirian parti melainkan CEC membuat keputusan lain pada masa akan datang,” katanya dalam ucapan pembukaan Konvensyen Biasa DAP Pulau Pinang 2021 di SPICE Arena, di sini.

Beliau berkata DAP bagaimanapun boleh bekerjasama untuk faedah rakyat seperti di Johor dan Perak, di mana kerajaan negeri yang diterajui oleh UMNO menyediakan peruntukan kepada semua kawasan yang diwakili pembangkang.

“Kita boleh hadiri mesyuarat dan berbincang dengan kerajaan negeri yang diketuai UMNO berhubung isu-isu rakyat demi kepentingan rakyat,” katanya.

Sebagai contoh, DAP katanya bersedia bekerja dengan ahli Parlimen UMNO bagi memaksa kerajaan Perikatan Nasional mengadakan sidang Parlimen serta menyemak semula undang-undang yang dianggap kejam seperti kompaun RM10,000 terhadap individu dan RM50,000 ke atas syarikat yang didapati melanggar prosedur operasi standard pencegahan COVID-19.

Lim yang juga Ahli Parlimen Bagan, berkata kesemua 42 ahli Parlimen DAP masih bersama parti itu, dan beliau menyeru kesemua ahli Parlimen pembangkang bersatu dan menggesa kerajaan agar sidang Parlimen diadakan.

Sementara itu, Pengerusi DAP Pulau Pinang Chow Kon Yeow mengingatkan kesemua ahli DAP agar tidak mengambil mudah pada PRU akan datang dengan menganggap parti tersebut akan dapat mempertahankan kerajaan negeri dengan senang.

Ini kerana katanya kerajaan negeri perlu menangani tiga krisis semasa dengan jaya, iaitu kesihatan, ekonomi dan politik, jika mahu meraih kepercayaan rakyat pada PRU15.

“Jangan anggap DAP dan Pakatan Harapan boleh menang dengan mudah di Pulau Pinang. Jika kerajaan negeri gagal mainkan peranan dan selesaikan tiga krisis tersebut, kita akan hilang kepercayaan pengundi,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button