Berita UtamaDunia

AstraZeneca kemas kini maklumat selepas dikritik AS

Keputusan diterbit berdasarkan analisis interim data hingga 17 Februari

LONDON, 10 Syaaban 1442H, Rabu – AstraZeneca akan mengeluarkan hasil paling terkini dari percubaan vaksin COVID-19 terbarunya dalam tempoh 48 jam.

Tindakan itu dibuat selepas pegawai kesihatan Amerika Syarikat (AS) secara terbuka mengkritik pembuat ubat itu kerana menggunakan maklumat ketinggalan zaman dalam siaran akhbar awal minggu ini.

AstraZeneca berkata, keputusan yang diterbitkan pada Isnin berdasarkan analisis interim data hingga 17 Februari.

Syarikat itu pada semalam berkata, pihaknya akan ‘segera terlibat’ dengan panel bebas yang memantau percubaan untuk berkongsi analisis utamanya menggunakan data keberkesanan yang paling terkini.

Langkah itu dibuat selepas Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Nasional (NIAID) berkata, lembaga pemantau yang bertanggungjawab memastikan keselamatan dan ketepatan percubaan di AS telah menyatakan kebimbangan bahawa syarikat itu mungkin memberikan gambaran ‘tidak lengkap’ mengenai keberkesanan suntikan.

“Ini mungkin vaksin yang sangat baik.

“Jika anda melihatnya, data benar-benar baik tetapi ketika mereka memasukkannya ke dalam siaran media, data itu tidak tepat,” kata Pengarah NIAID, Dr Anthony Fauci kepada program ‘Good Morning America’ ABC News.

Teguran orang ramai menandakan kemunduran terbaharu untuk vaksin – yang pada awalnya dianggap sebagai tonggak dalam memerangi pandemik COVID-19.

Namun telah disekat oleh pertanyaan mengenai keberkesanannya dan kemungkinan kesan sampingannya.

AstraZeneca berkata, pihaknya telah mengkaji penilaian awal analisis utama dan mendapati selaras dengan laporan sementara. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button