Berita Utama

Kerja alih dan baiki kren gantri rumit, ambil masa beberapa hari

Perlukan proses pemotongan beberapa bahagian kecil sebelum dibawa turun

KUALA LUMPUR, 10 Syaaban 1442H, Rabu – Pihak Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (Prolintas) hari ini giat melakukan kerja-kerja pengalihan struktur kren gantri dan pembaikan di tapak pembinaan Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) di Persiaran Alam Damai, Cheras.

Prolintas dalam kenyataan hari ini memaklumkan, proses pengalihan dan pembaikan yang dilakukan selepas operasi mengeluarkan mayat mangsa terakhir selesai dilakukan awal pagi tadi, dijangka akan mengambil masa sehingga beberapa hari berikutan prosesnya yang rumit.

“Ia juga disebabkan faktor-faktor keselamatan terutamanya kepada penduduk sekitar dan pekerja di tapak antaranya adalah bagi memastikan struktur lebuh raya yang terlibat kekal utuh.

“Tambahan pula kerja-kerja pengalihan kren gantri yang terlalu berat memerlukan proses pemotongan kepada beberapa bahagian kecil sebelum dibawa turun,” maklum kenyataan itu.

Sementara itu bagi memastikan keselamatan penduduk terutamanya yang tinggal di Kondominium Puncak Banyan, jalan alternatif telah siap diturap sejak hari pertama kejadian dan dibuka untuk kegunaan penduduk.

Kenyataan itu menjelaskan sebagai akses keluar masuk, lencongan dan penutupan sementara sebahagian laluan di Persiaran Alam Damai dilakukan bagi kedua-dua arah berkuat kuasa serta-merta, sehingga kerja-kerja pembaikan selesai.

Sementara untuk pengguna dari arah Jalan Lingkaran Tengah Dua (MRR2) yang ingin menuju ke Alam Damai pula akan dilencongkan ke Jalan Cerdas (Pasar Malam Taman Connaught) untuk keluar ke Jalan Alam Damai berhampiran OCBC Bank.

“Semasa penutupan jalan dilakukan, hanya penduduk yang tinggal di kawasan berhampiran iaitu membabitkan kondominium Mandarina, Puncak Banyan, Altitude 236 dan penduduk yang terlibat sahaja yang dibenar menggunakan laluan tersebut.

“Penempatan pengawal trafik lalu lintas, kon keselamatan, papan tanda amaran serta arah telah diletakkan di sepanjang laluan terlibat semasa penutupan dijalankan,” kata kenyataan itu.

Selain itu, pengguna laluan terbabit juga diminta mematuhi papan tanda arah, kelajuan dan keselamatan serta arahan kakitangan bertugas bagi memastikan perjalanan lancar dan selamat selain menggunakan laluan alternatif yang dicadangkan bagi mengelakkan kesesakan.

Pada Isnin lalu tiga pekerja warga China maut manakala seorang pemandu tempatan cedera parah berikutan kejadian satu daripada komponen kren gantri terjatuh di tapak pembinaan lebuh raya itu. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button