Berita Utama

Rakyat selangor 6.4 juta, tapi hanya 400,000 daftar vaksin

MB akan mesyuarat dengan Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 esok

SHAH ALAM, 10 Syaaban 1442H, Rabu – Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari mahu usaha menggalakkan masyarakat di negeri itu mendaftar bagi pengambilan vaksin COVID-19 diperhebat berikutan hanya kira-kira 400,000 daripada 6.4 juta penduduknya berbuat demikian setakat ini.

Amirudin berkata, untuk itu, beliau akan bermesyuarat dengan Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin esok.

“Di Selangor kita ada 6.4 juta rakyat dan kira-kira 1 juta warga asing, namun yang berdaftar hanya  400,000 orang sahaja.

“Pendaftaran mereka ini sangat perlu, semua pihak tidak kira (siapa) harus didaftarkan untuk mendapat giliran mengambil vaksin,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang dilancarkan pada 24 Feb lepas menyasarkan untuk memberi vaksin COVID-19 kepada 80 peratus penduduk di negara ini menjelang awal tahun depan.

Dalam isu berasingan, Amirudin berkata, untuk tempoh tiga bulan pertama tahun ini,  pihak berkuasa berjaya mengelakkan sembilan potensi pencemaran yang mungkin menyebabkan henti tugas di loji-loji rawatan air negeri itu.

“Kita juga menyedari bahawa masalah (pencemaran sungai) ini berterusan, bukan hanya daripada kilang yang tidak berdaftar dan tidak sah, ada juga daripada kilang yang sah, dan ada juga disebabkan kelemahan sistem kumbahan kita, ada juga disebabkan daripada kecuaian ataupun tindakan yang sengaja,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button