Berita Utama

Azmin pertahan penangguhan Undi 18, dakwa PRU diadakan 2023

'Siapa yang janjikan PRU dilaksanakan pada tahun 2020 atau 2021?'

SHAH ALAM, 12 Syaaban 1442H, Jumaat – Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, hari ini mempertahankan penangguhan pelaksanaan Undi 18, dengan alasan bahawa Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) hanya akan diadakan pada tahun 2023.

“Pilihan raya berikutnya adalah pada tahun 2023. Siapa yang menjanjikan ia akan dilaksanakan pada tahun 2020 atau 2021?,” kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu dalam sidang media.

Komen itu dibuat susulan kritikan terhadap keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mengatakan pendaftaran pemilih secara automatik hanya dapat dilaksanakan selepas September tahun depan.

SPR mengatakan bahawa sekatan pergerakan telah menghalang perancangan dan persiapannya.

Mohamed Azmin berkata, ada banyak langkah lain yang perlu diambil sebelum undang-undang baru dapat dilaksanakan.

Selain itu, katanya, pindaan juga perlu dilakukan di peringkat negeri untuk membolehkan remaja berusia 18 tahun bertanding sebagai calon dalam pilihan raya negeri.

“SPR telah menjelaskan dan, secara kebetulan, perintah kawalan pergerakan (PKP) dikenakan, jadi mungkin itu telah mengganggu prosesnya,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta masyarakat untuk tidak membuat andaian atau mempermainkan sentimen, sambil menambahkan bahawa pemerintah Perikatan Nasional (PN) mendukung hak pemuda untuk memilih.

Awal hari ini, rakan Kabinet Mohamed Azmin iaitu Khairy Jamaluddin, mengkritik SPR kerana menunda pelaksanaan Undi18.

“Ini tidak masuk akal. Perintah kawalan pergerakan dilaksanakan setahun yang lalu, ”kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi itu dalam satu kenyataan.

Semalam, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Undi18 dan parti politik MUDA mengatakan bahawa mereka merancang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan kerana penangguhan itu.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button