Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Pengganas rancang bunuh Tun M, Guan Eng

3 lelaki ancam bunuh kerana Kabinet Tun M dilihat pemerintah sekular

KUALA LUMPUR, 13 Syaaban 1442H, Sabtu – Dua rakyat Malaysia dan seorang Indonesia dilaporkan merancang untuk membunuh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan beberapa menteri tahun lalu, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Katanya, ketiga-tiga lelaki itu adalah antara enam yang ditangkap di Kuala Lumpur, Selangor, Perak dan Pulau Pinang pada 6 dan 7 Januari tahun lalu kerana terlibat dengan kumpulan pengganas Daesh.

“Mereka adalah sebahagian daripada sel Daesh yang dibentuk pada tahun 2019 yang bertujuan untuk mempromosikan ideologi Salafi Jihadi, merekrut anggota baru dan melancarkan serangan di Malaysia,” katanya.

Abdul Hamid berkata, siasatan menunjukkan bahawa ketiga-tiga lelaki itu telah mengancam untuk membunuh Dr Mahathir dan beberapa anggota Kabinetnya kerana mereka dilihat sebagai pemerintah sekular.

“Mereka juga merancang untuk melancarkan serangan di kasino di Genting Highlands dan kilang bir di Lembah Klang,” katanya.

Abdul Hamid, bagaimanapun, memaklumkan bahawa lelaki itu tidak dapat membuat persiapan untuk melakukan serangan, dengan mengatakan bahawa lelaki tersebut menyuarakan niat yang biasanya dinyatakan oleh suspek militan atau penyokong Daesh.

“Mereka tidak dapat merancang serangan itu, apalagi membuat persiapan untuk itu,” katanya.

Abdul Hamid juga mengatakan bahawa ketiga-tiga lelaki itu telah didakwa dan disabitkan di bawah Seksyen 130B(1)(a) Kanun Keseksaan kerana memiliki barang-barang yang berkaitan dengan kumpulan pengganas atau kegiatan pengganas.

Beliau berkata, tiga yang lain yang ditahan dibebaskan atas arahan Timbalan Pendakwa Raya.

Ini berlaku setelah Penolong Pengarah Bahagian Anti-pengganas Cawangan Khas Bukit Aman (E8), Azman Omar mengatakan pada hari Khamis bahawa seorang lelaki yang ditahan oleh polis telah merancang untuk membunuh sejumlah bekas pemimpin.

Pemimpin ini termasuk Dr Mahathir dan Lim Guan Eng, serta bekas Peguam Negara,Tan Sri Tommy Thomas.

Suspek ditangkap oleh E8 pada Januari, bersama lima lelaki lain yang menyokong Daesh.

Azman berkata, suspek mengaku mahu melancarkan serangan terhadap Dr Mahathir, Guan Eng, Tommy serta bekas Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa.

“Semasa disoal siasat, suspek mengaku dia merancang menikam mereka dengan pisau atau benda tajam,” katanya.

Azman juga mengatakan bahawa seramai 558 orang telah ditangkap sejak 2013 kerana disyaki terlibat dengan Daesh

“Sebanyak 256 individu telah didakwa, 51 ditempatkan di bawah Akta Pencegahan Jenayah (Poca), 37 di bawah Akta Pencegahan Keganasan (Pota) dan yang lainnya dibebaskan,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button