Berita Utama

‘Tiada lagi suara perjuangan agama, bangsa di PWTC’

Berganti suara menakut-nakutkan, ugutan, penggantungan dan pemecatan

BANGI, 14 Syaaban 1442H, Ahad – “Kira kira 18 bulan lalu, Dewan Merdeka PWTC menjadi saksi kepada himpunan penyatuan ummah dan perpaduan politik Melayu.

“Hari ini, dewan yang sama menghidangkan suasana berbeza. Tiada lagi suara perpaduan, perjuangan bangsa dan agama. Ia berganti suara perpecahan. 

“Suara menakut-nakutkan, ugutan, penggantungan dan pemecatan. Saya berbangga menjadi sebahagian suara yang dulu dan bukan suara yang baru,” demikian luahan Tan Sri Annuar Musa di Facebooknya hari ini. 

Beliau juga mengenang kembali dalam Dewan PWTC itulah pernah memaparkan ayat al-Quran dan surah pilihan yang memperingatkan mengenai pentingnya perpaduan dan perpecahan.

“Ucapan-ucapan sarat dengan sifat berjiwa besar, saling memaafkan serta penyataan iltizam berjuang demi agama, bangsa dan tanah air.

“Lagu muafakat digubah, piagam dimasyhur, MoU ditandatangani. Suasana di sambut rasa lega rakyat di iringi linangan air mata,” katanya.

Pada 14 September 2019 UMNO dan PAS menubuhkan Muafakat Nasional (MN) atas alasan untuk mengukuhkan semula kesatuan politik bangsa itu.

Gagasan berkenaan didakwa mahu membawa perubahan kepada kesatuan politik Melayu di Malaysia.

Namun, peranan dan fungsi Muafakat Nasional kini seolah-olah tenggelam dan hilang punca. 

Hubungan kedua-dua parti dilihat masih ‘tergantung’ apabila UMNO memilih untuk memutuskan kerjasama dengan Bersatu pada PRU15 nanti, dan PAS pula kekal untuk mempertahankan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button