Berita UtamaDunia

Ekonomi merudum, rakyat Lubnan terus demonstrasi

Gagal bentuk Kabinet baharu selepas Hassan Diab letak jawatan

BEIRUT, 15 Syaaban 1442H, Isnin – Rakyat Lubnan berdemonstrasi di ibu kota Beirut semalam berikutan keadaan ekonomi dan kehidupan yang merosot di negara itu.

Para peserta membawa sepanduk yang menuntut khidmat perumahan, pendidikan dan perkhidmatan kesihatan.

‘Negara ini hak milik kelas pekerja’ dan ‘Akhiri kapitalisme’ adalah antara slogan yang diubah oleh peserta.

Peserta demokrasi berkumpul di hadapan Bank Pusat dan berarak ke Istana Kerajaan di tengah langkah keselamatan yang ketat.

Protes meningkat di Lubnan dalam beberapa minggu belakangan ini tatkala krisis politik dan keadaan ekonomi yang memburuk, sejak berakhirnya perang saudara pada 1990.

Kejatuhan ekonomi terbaru berlaku di tengah kegagalan berterusan untuk membentuk kerajaan baharu sejak Kabinet Perdana Menteri Hassan Diab mengundurkan diri enam hari selepas letupan pelabuhan Beirut pada Ogos lalu – mengorbankan lebih 200 orang.

Bekas Perdana Menteri, Saad Hariri ditetapkan untuk membentuk kerajaan baharu tetapi masih berselisih dengan Presiden Michel Aoun mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengannya. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button