Berita Utama

PAS mahu jadi ‘jambatan’ satukan UMNO-Bersatu

Akan pastikan tak berlaku perpecahan dalam ketiga-tiga parti

MUAR, 16 Syaaban 1442H, Selasa – PAS mahu terus kekal menjadi jambatan dalam usaha memastikan kerjasama antara PAS, UMNO dan Bersatu diteruskan sehingga Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, PAS berharap ketiga-tiga parti dapat duduk berbincang untuk memastikan kerjasama penyatuan ummah diteruskan sekali gus mampu kekal menerajui kepimpinan negara.

“Kalau tidak dapat meneruskan kebersamaan dalam satu platform, sekurang-kurangnya dalam memenangkan ketiga-tiga parti untuk kerusi PRU15 sekali gus boleh menerajui negara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas keputusan Perhimpunan Agung UMNO 2020 Sabtu lepas yang meluluskan usul supaya tiada kerjasama dengan Bersatu pada PRU15 dan kebersamaan dalam kerajaan Perikatan Nasional diteruskan sehingga pembubaran Parlimen.

Ahli Parlimen Kuala Nerus itu berkata, sekalipun tidak dapat menyelamatkan kerjasama politik antara UMNO dan Bersatu, PAS akan cuba memastikan tidak berlaku perpecahan dalam ketiga-tiga parti sehingga berlaku pertembungan calon yang akan mendatangkan kerugian kepada kerjasama tersebut.

“Jadi PAS kekal sebagai pendamai, penyatu dan jambatan untuk menyatukan kedua-duanya,” kata beliau yang percaya kerjasama dan hubungan kedua-dua parti masih dapat diselamatkan.

“PAS bersama Bersatu menerusi Perikatan Nasional dan bersama UMNO menerusi Muafakat Nasional sampai pilihan raya… sampai tertubuhnya kerajaan baharu, insya-Allah,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button