Berita Utama

PN sedang bangunkan gabungan besar parti politik

Bagi satukan rakyat secara adil, saksama serta inklusif

KUALA LUMPUR, 21 Syaaban 1442H, Sabtu – Perikatan Nasional (PN) di bawah pimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sedang membangunkan satu gabungan besar parti-parti politik yang menyatukan rakyat dengan adil, saksama, inklusif dan harmoni dalam acuan politik baharu negara.

Pengerusi PN Pahang Datuk Saifuddin Abdullah berkata beliau yakin PN telah belajar daripada kelemahan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) bahawa keputusan gabungan dibuat berasaskan perundingan dan bukan dominasi satu parti.

“Dalam BN, UMNO parti dominan. Jawatan utama BN – Pengerusi, Timbalan Pengerusi, Setiausaha Agung, Bendahari, Ketua Wanita, Ketua Pemuda, Ketua Penerangan – dipegang UMNO. Dalam PN, ia dikongsi sesama parti komponen.

“Dalam PH tiada parti yang dominan, tapi keadaan di mana ia disokong oleh ‘majoriti besar golongan minoriti’ dan ‘hanya minoriti kecil golongan majoriti’ menyebabkan ia tidak bertahan lama,” katanya dalam hantaran di laman Facebook rasminya hari ini.

Saifuddin, yang juga Menteri Komunikasi dan Multimedia, bersetuju dengan Perdana Menteri bahawa negara perlu mengamalkan politik baharu yang berfungsi, prihatin dan stabil.

“Antara ciri politik baharu, dalam satu gabungan parti-parti politik, tidak wujud satu parti yang dominan manakala ada parti kecil yang terpinggir,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button