Berita Utama

Gambar ahli kumpulan ‘Geng Nicky’ diedar di pintu sempadan negara

Polis tidak tolak kemungkinan ahli perniagaan diburu guna laluan tikus larikan diri

KOTA BHARU, 23 Syaaban 1442H, Isnin – Polis telah mengedarkan gambar ahli kumpulan ‘Geng Nicky’ kepada petugas di sepanjang pos kawalan sempadan negara bagi memastikan ahli kumpulan jenayah terancang itu tidak melarikan diri atau cuba memboloskan diri ke negara jiran.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Rahim Jaafar berkata, gambar ahli kumpulan ‘Geng Nicky’ yang diketuai ahli perniagaan dalam buruan, Datuk Seri Nicky Liow Soon Hee itu kini diedar kepada anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang mengawal sempadan tanah air.

“Semua anggota dan pegawai PGA di pos kawalan di sempadan sudah diarahkan supaya membuat pemantauan terhadap kes ini. Segala pergerakan yang mencurigakan akan dipantau termasuk cubaan keluar dari sempadan mengikut laluan tidak sah.

“Semua anggota turut diarahkan supaya sentiasa berwaspada dan melakukan pemeriksaan dengan lebih ketat di sempadan,” kepada pemberita pada Majlis Perasmian Batalion Ke-8 Pasukan Gerakan Am (PGA8) di Pengkalan Chepa dekat sini, hari ini.

Sebelum ini, dilaporkan, Nicky, dan ahli kumpulannya kemungkinan berusaha melarikan diri ke luar negara selepas operasi memberkasnya pada 20 Mac lepas didakwa telah dibocorkan pihak yang menerima habuan daripadanya.

Polis juga tidak menolak kemungkinan ahli perniagaan itu akan menggunakan laluan tikus di sempadan negara ini bagi melarikan diri daripada ditahan.

Selasa lepas, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador mendedahkan 34 pegawai dan anggota daripada pelbagai agensi penguat kuasa disyaki mempunyai hubungan dan melindungi kegiatan sindiket jenayah terancang ‘Geng Nicky’.

Nicky, 33, merupakan pengasas kepada Winner Dynasty Group yang berpusat di Setiawalk Puchong, Selangor menjadi buruan polis selepas 68 ahlinya ditahan dalam Op Pelican 3.0 bermula 20 hingga 28 Mac lepas. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button