Berita UtamaDunia

Presiden Palestin ke Jerman untuk pemeriksaan kesihatan

Mahmoud Abbas pernah masuk hospital hidap penyakit radang paru-paru

TEBING BARAT, 24 Syaaban 1442H, Selasa – Presiden Palestin, Mahmoud Abbas ke Jerman untuk pemeriksaan kesihatan, kata pegawai.

Kesihatan Abbas, 85, sudah lama terjejas dan beliau telah dimasukkan ke hospital susulan radang paru-paru pada tahun 2018.

Sebagai perokok tegar, beliau juga dirawat di hospital Amerika Syarikat (AS) pada tahun sama ketika melakukan lawatan ke Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Abbas menaiki helikopter Jordan dari ibu pejabatnya di Ramallah, Tebing Barat ke Amman, di mana beliau membuat komen ringkas mengenai penempatan abang tiri Raja Jordan yang ditahan dalam rumah.

“Ketika peristiwa ini terjadi, kami melihat seluruh dunia, tanpa terkecuali, berdiri di sebelah Jordan dan Yang Mulia dan ini adalah bukti penghormatan dan minat yang besar terhadap negara yang aman dan damai ini,” kata Abbas dalam kenyataan di televisyen.

Komen beliau disiarkan oleh saluran TV rasmi Palestin.

Urusan politik dan keselamatan Palestin sangat berkaitan dengan negara jiran Jordan, yang mana lebih daripada dua juta pelarian Palestin didaftar tinggal.

Keluarga pemerintah Hashemite Jordan juga merupakan penjaga tempat suci muslim dan Kristian di Baitulmaqdis Timur. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button