Berita Utama

200 usahawan aplikasi amalan i4.0 pertanian terima dana RM100,000

MTDC diberi peranan kenal pasti usahawan untuk dibimbing, dilatih

PUTRAJAYA, , 25 Syaaban 1442H, Rabu – Seramai 200 usahawan pertanian yang berpotensi mengaplikasi pertanian moden dan pintar selaras amalan teknologi industri 4.0 (i4.0) akan menerima pembiayaan kewangan maksimum RM100,000 seorang, kata Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee.

Beliau berkata Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) diberi peranan mengenal pasti usahawan-usahawan berkenaan untuk dibimbing, dilatih dan diberikan bantuan teknikal bagi merancakkan lagi i4.0 dalam sektor pertanian, manakala Agrobank pula menyediakan pembiayaan kewangan RM20 juta.

Katanya usahawan terpilih akan dibimbing menerusi cabang akademi MTDC seperti Technopreneur Training Academy (TENTRA) untuk latihan keusahawanan dan Centre of 9 Pillars (Co9P) untuk kemudahan latihan bersama jurulatih berpengalaman bagi setiap latihan dan keperluan solusi i4.0.

“Pendekatan ini dibuat oleh kerajaan untuk melahirkan lebih ramai usahawan dalam bidang pertanian yang berlatarbelakangkan kepada penggunaan teknologi.

“Kita harap agar anak muda mengambil manfaat dan peluang dengan dana RM20 juta yang dibuat khusus untuk lahirkan usahawan pertanian moden,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman antara Agrobank dan MTDC di sini hari ini.

Agrobank diwakili oleh Penanggung Tugas Presiden atau Ketua Pegawai Eksekutifnya iaitu Khadijah Iskandar manakala MTDC diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Norhalim Yunus.

Mengulas lanjut, Ronald berkata pelbagai bentuk latihan termasuk sesi perkongsian ilmu bakal dikendalikan oleh Agrobank dan MTDC untuk merancakkan lagi penggunaan teknologi industri 4.0 dalam kalangan usahawan.

“Amalan teknologi moden dan pintar bakal menjadi masa depan di landskap sektor pertanian, dan saya gembira kerana akhirnya visi ini akan direalisasikan menerusi kerjasama ini bagi menyokong pembangunan industri pertanian,” katanya.

Katanya usahawan akan diperkenalkan kepada penggunaan robot dalam amalan pertanian pintar yang bukan sahaja menjimatkan kos operasi malah membantu menguruskan perniagaan yang dengan lebih baik.

“Pertanian pintar mempunyai potensi besar untuk menyediakan hasil pertanian yang lebih produktif dan secara mampan,” kata Ronald.

Sementara itu Norhalim berkata penggunaan teknologi akan menarik golongan muda untuk menjadi usahawan dalam sektor pertanian.

“MTDC akan mengenal pasti usahawan yang layak dan kita akan beri bimbingan tentang bagaimana mereka perlu menguruskan tanaman bermula daripada pemilihan benih sehingga cara menjual produk yang dihasilkan,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button