Berita UtamaDunia

Denmark kesan laman web jual ‘pasport’ COVID-19 palsu

Pemilik 'coronapas' boleh kunjungi tempat awam

MURMANSK, 27 Syaaban 1442H, Jumaat – Portal kesihatan awam Denmark sundhed.dk membuat aduan mengenai lawam web yang menjual sijil atau pas vaksin COVID-19 palsu, lapor Sputnik.

Pengarah portal itu, Morten Elbek Petersen pada Khamis berkata, laman web yang menawarkan pasport atau sijil ujian COVID-19 palsu itu dikesan memulakan operasi mereka baru-baru ini.

Pada Selasa, Denmark menjadi negara pertama di Eropah melancarkan ‘pasport’ COVID-19 yang membolehkan perniagaan tidak penting beroperasi semula.

Dikenali ‘coronapas’ ia boleh diperolehi dalam format kertas atau melalui portal dan aplikasi MinSundhed.

“Kami boleh mengesan pasport atau sijil ujian COVID-19 palsu. Sebaik kami kesan seseorang cuba memanipulasi data, kami segera maklumkan perkara itu kepada pihak polis,” kata Petersen.

Menurut Petersen, terdapat perbezaan ciri tertentu antara pasport asli dan palsu.

Coronapas diberikan kepada mereka yang sudah menerima suntikan vaksin COVID-19 sepenuhnya, pulih daripada jangkitan atau diuji negatif dalam tempoh 72 jam.

Dengan Coronapas membolehkan pemiliknya mengunjungi tempat awam seperti salon kecantikan dan dandanan rambut, bemula 21 April manakala restoran, muzium, teater dan pawagam, bermula 6 Mei. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button