Berita UtamaDunia

300 penggubal undang-undang AS mahu bantuan kepada Israel diteruskan

Bantuan kononnya diperlukan untuk pertahan diri daripada ancaman berterusan

WASHINGTON, 12 Ramadan 1442H, Sabtu – Seramai 300 penggubal undang-undang Amerika Syarikat (AS) mahu bantuan Washington kepada Israel diteruskan tanpa syarat atau pengurangan.

Ia dinyatakan seminggu selepas Anggota Kongres Demokrat Minnesota, Betty McCollum mengatakan bahawa beliau akan memperkenalkan rang undang-undang yang menyekat rejim Tel Aviv daripada menggunakan dana AS untuk melanggar hak-hak Palestin.

Para penggubal undang-undang, dalam surat yang ditujukan kepada Ketua Jawatankuasa Peruntukan Rumah, Rosa DeLauro, pada hari Khamis mendakwa bahawa bantuan itu diperlukan bagi Israel untuk mempertahankan diri daripada apa yang mereka anggap kononnya sebagai ‘ancaman yang berterusan.’

Kenyataan itu diketuai oleh Michael McCaul, anggota Republikan tertinggi dalam Jawatankuasa Luar Negeri, dan ketua Demokrat dari jawatankuasa kecil di Timur Tengah, Ted Deutsch.

Surat itu, bagaimanapun, tidak menyentuh dasar Israel terhadap rakyat Palestin.  

Sebaliknya, ia hanya menggambarkan Israel sebagai mangsa pasif daripada ancaman serius. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button