Berita Utama

Menteri kata kerajaan ada cara tangani kluster pendidikan

KPM pastinya akan perketat SOP bendung penularan COVID-19

BATU GAJAH, 13 Ramadan 1442H, Ahad – Kerajaan mempunyai cara tersendiri dalam menangani kluster pendidikan di beberapa negeri yang semakin membimbangkan ibu bapa ketika ini, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun.

Beliau berkata, pihak terbabit seperti Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pastinya akan mengambil prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat bagi memastikan penularan pandemik COVID-19 tidak merebak sepenuhnya secara meluas di sekolah.

“Saya amat memahami perasaan ibu bapa yang pastinya bimbang akan keselamatan anak-anak yang terdedah dengan risiko jangkitan.

“Kita lihat ada penularan COVID-19 di beberapa sekolah dan saya yakin kerajaan di bawah Kementerian Pendidikan akan mengambil SOP lebih ketat untuk mengurangkan kebimbangan ibu bapa.

“Kita memandang serius hal ini kerana kanak-kanak adalah golongan berisiko untuk terdedah dengan jangkitan,” kata Ketua Wanita Perikatan Nasional (PN) itu selepas menyampaikan bakul makanan dalam program ‘Dapur Kita’ di sini kira-kira 50 kilometer dari bandar raya Ipoh.

Dilapor, Sarawak, Kelantan, Johor dan Selangor telah menutup sekolah di beberapa daerah ekoran penularan kluster pendidikan di sekolah khasnya di kawasan zon merah.

Mengulas lanjut, Rina sekali lagi menggesa agar vaksin untuk kanak-kanak dipercepatkan selain kepada ibu bapa dan guru dalam memastikan penularan tidak merebak serta terus membimbangkan pihak berkenaan.

“Umum mengetahui vaksin ketika ini untuk mereka berumur 18 tahun ke atas. Jadi saya menggesa dan berharap vaksin untuk kanak-kanak juga dipercepatkan (selepas kajian). Saya akan berhubung dengan Kementerian Pendidikan supaya memberi perhatian khusus kepada kluster pendidikan,” tegasnya.

Sebelum ini, Rina membuat gesaan yang sama pada 6 April agar pemberian vaksin kepada kanak-kanak dapat dipercepatkan ekoran peningkatan kluster pendidikan di seluruh negara.

Terdahulu, Rina menyampaikan sumbangan barang dapur dan bakul makanan kepada 200 penerima dalam meringankan beban dihadapi mereka khasnya suri rumah sewaktu negara berdepan pandemik COVID-19.

Sehingga kini, sebanyak 1.1 juta bakul makanan telah diedarkan untuk dimanfaatkan empat juta penduduk di seluruh negara, jelasnya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button