Berita UtamaDunia

Wanita hamil di Arab Saudi boleh ambil vaksin COVID-19

Komplikasi teruk, boleh ancam kehamilan jika dijangkiti virus

RIYADH, 15 Ramadan 1442H, Selasa – Wanita hamil di Arab Saudi kini boleh mendaftar untuk mendapatkan vaksin COVID-19, kata Kementerian Kesihatan.

“Kajian menunjukkan tidak ada bahaya bagi wanita hamil atau janin. Namun, jika dijangkiti virus, ia boleh menyebabkan komplikasi teruk, mengancam kehamilan,” kata kementerian.

Pengumuman itu dibuat beberapa hari selepas salah satu laporan terbesar mengenai vaksinasi COVID-19 menerbitkan bukti bahawa dos tersebut selamat untuk wanita hamil.

Keputusan awal dibuat berdasarkan laporan lebih 35,000 wanita di Amerika Syarikat yang menerima suntikan Moderna atau Pfizer ketika hamil.

Persatuan Amerika untuk Perubatan Reproduktif juga secara berasingan menyokong vaksin COVID-19 untuk wanita hamil berdasarkan bukti yang telah dinilai selama lebih dari satu tahun.

“Setiap orang, termasuk wanita hamil dan mereka yang ingin hamil, harus mendapatkan vaksin COVID-19. Vaksin selamat dan berkesan,” kata persatuan dalam satu kenyataan.

Minggu lalu, Dubai memperluas kriteria kelayakan untuk vaksin mRNA Pfizer COVID-19 untuk memasukkan wanita yang menyusu dan mereka yang merancang untuk hamil.

“Kajian klinikal menunjukkan bahawa vaksin mRNA selamat bagi wanita yang sedang menyusu atau merancang untuk hamil.

“Kecuali jika pesakit mempunyai kontraindikasi perubatan tertentu terhadap vaksin atau komponen vaksin,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Latifa untuk Wanita dan Anak-anak, Dr Muna Tahlak.

Vaksin COVID-19 disediakan untuk warganegara dan penduduk di Arab Saudi di lebih dari 500 pusat inokulasi yang berbeza di seluruh negara.

Setakat ini, lebih daripada 8 juta orang telah menerima vaksin di negara itu. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button