Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Pendapat

Penurunan al-Quran adalah peninggian erti kemanusiaan

Al-Quran guru kepada manusia, ajar bagaimana berfikir dan bertindak

AL-QURAN ibarat guru kepada manusia. Ia mengajarnya bagaimana dia berfikir, membuat keputusan dan bertindak, mengajarnya erti dan hakikat-hakikat kewujudan serta memperkenalkan kepadanya hakikat-hakikat ketuhanan.

“Sesungguhnya al-Quran ini memberi hidayah kepada jalan yang paling lurus” – Surah Al-Israa’

Tanpa kesemua erti itu, manusia hanya akan terkapai-kapai dalam galaksi kewujudan hanya berbekalkan akal dan pancaindera yang cetek yang berpusing-pusing pada kesalahan-kesalahan yang sama, serta melalui jalan kerugian yang berpanjangan walaupun ia mendakwa ia menjumpai beberapa cebisan teori dan hakikat kewujudan.

“Barang siapa yang tidak Allah jadikan baginya cahaya, maka tiadalah cahaya baginya” – Surah an-Nur

Besarnya al-Quran mengajar dan merubah hidup kita berkadaran dengan besarnya kita menanggapinya sebagai guru hakiki yang memandu kita pada semua sudut kehidupan.

Ia adalah kalam Tuhan, dan Tuhan telah berfirman dalam sebuah hadis Qudsi bahawa : “Aku adalah pada sangkaan hamba-Ku terhadap-Ku”

Semoga Allah menjadikan kita al-Quran yang berjalan di atas mula bumi ini.

Salam Nuzul Al-Quran.

Ustaz Ahmad Syamil Mohd Esa
Penolong Setiausaha Majlis Ulama ISMA (MUIS)

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button