Pendapat

Projek pembandaran Yahudi miliki persamaan dengan projek pembandaran Cina?

Usir keluarga warga Palestin sebahagian 'master plan' Israel terhadap Baitulmaqdis

PENGUSIRAN beberapa orang keluarga Palestin yang menetap di kawasan penempatan Syaikh Jarrah di Baitulmaqdis Timur baru-baru ini merupakan sebahagian daripada ‘master plan’ Israel terhadap ‘bandar Baitulmaqdis’.

2. Terdapat tiga pelan utama yang digagaskan antaranya adalah ‘Jerusalem 2020 Master Plan’, ‘The Maron Plan’ – Pelan Pembangunan dan Kemajuan Kerajaan Tempatan, dan juga Jerusalem 5800 (juga dikenali sebagai Jerusalem 2050) – Pelan Pembangunan daripada sektor swasta.

3. Ketiga-tiga pelan terbabit saling melengkapi dalam meningkatkan jumlah populasi Yahudi di bandar terbabit dan mengurangkan jumlah populasi rakyat Palestin melalui strategi pembandaran.

4. Strategi tersebut adalah selari dengan perancangan Pembandaran SDG 2030 dalam membangunkan bandar Baitulmaqdis menjadi sebuah Bandar Antarabangsa (international smart city) dengan menjadikan sektor pelancongan, pendidikan dan teknologi sebagai pelan utama.

5. Dengan adanya ‘master plan’ tersebut banyak projek-projek baru dibangunkan antaranya hotel-hotel, pusat pendidikan, hub teknologi dan kawasan-kawasan pembandaran mewah yang tidak mampu dimiliki oleh rakyat tempatan.

6. Pelan ini menyasarkan pembinaan penempatan baru Yahudi sebanyak 62.4 peratus, dan membuat beberapa pindaan undang-undang untuk mengusir rakyat Palestin keluar dari kawasan tersebut. Antaranya ‘absentee law’ dan ‘third generation law’. Undang-undang tersebut mengusir warga Palestin secara halus dan terancang melalui usaha pembandaran.

7. Wujudkah pelan sebegini di Malaysia? Dalam keluaran Landskap kami baru-baru ini, ada memberikan beberapa kajian kes pembandaran antaranya Projek Penang Smart City, dan juga Projek Iskandar Smart City. Sumber: https://iris.institute/…/dominasi-taikun-kapitalis…/

8. Kedua-dua projek ini, mengunakan template ‘pembangunan’ yang lebih kurang serupa dengan apa yang cuba dibangunkan di Palestin. Seperti contoh di Penang, antara yang terkesan adalah penduduk Melayu di Batu Uban, anda boleh menonton dokumentari itu di sini: https://youtu.be/xwFregunsc8

9. Jika bandar-bandar di Baitulmaqdis membawa masuk pelabur-pelabur luar Yahudi dari Amerika Syarikat dan Eropah, bandar-bandar baru di Malaysia membawa masuk pelabur-pelabur luar dari China, Hong Kong, Taiwan dan juga Singapura. Strategi yang sama digunakan untuk meningkatkan demografi warga Yahudi, dengan membawa masuk diaspora Yahudi ke Israel, dan strategi yang sama juga digunakan untuk membawa masuk diaspora China membeli rumah dan menetap di Malaysia.

10. Wujudkan persamaan dalam kedua-dua contoh ‘master plan’ pembandaran tersebut? Satu projek membawa idea untuk ‘mengyahudikan’ bandar-bandar Palestin dan satu projek lagi membawa idea untuk ‘mengchinakan’ lagi bandar-bandar di Malaysia?

Fikir-fikirkan.

Asyraf Farique
Penganalisis IRIS INSTITUTE

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button