Berita Utama

Sabah benarkan 6 orang satu rumah ziarah kubur

Mesti patuh SOP dengan syarat tidak lebih 45 minit

KOTA KINABALU, 30 Ramadan 1442H, Rabu –  Mufti Sabah, Datuk Bungsu @ Aziz Jaafar memaklumkan, hanya enam orang daripada seisi rumah dibenarkan mengunjungi kubur pada Hari Raya Aidilfitri esok. 

Sementara itu, ahli keluarga lain diminta untuk tinggal di rumah dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Beliau berkata, rakyat mesti mematuhi SOP Hari Raya di Sabah, yang membolehkan maksimum enam ahli keluarga mengunjungi setiap kubur, tidak melebihi 45 minit.

“Kami dapat mengizinkan enam orang (setiap keluarga) memastikan tidak ada orang ramai, agar dapat menghindari penyebaran COVID-19.

“Selebihnya boleh menunaikan solat, membaca Surah Al-Fatihah atau bacaan Surah Yassin dan sebagainya di rumah,” katanya pada hari ini.

Seiring dengan itu, beliau turut mengingatkan pihak pengurusan masjid dan surau di seluruh negeri untuk memastikan jemaah di tempat itu mengikuti protokol kesihatan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

“Selain mematuhi peraturan penjarakan sosial, pihak pengurusan harus memastikan anggota jemaah tidak mengalami gejala yang boleh membahayakan orang lain,” katanya.

Beliau juga mengingatkan orang ramai bahawa amalan lama perayaan Aidilfitri seperti berjabat tangan dan berpelukan mesti dielakkan.

“Buat masa ini, kita perlu menghentikan amalan ini supaya kita dapat mencegah penyebaran virus,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button