Berita UtamaIstimewa

Sekolah satu aliran sukar dilaksana kerana bantahan keras bukan Melayu

Anak bangsa kita tak mampu dukung identiti nasional yang sama

Oleh Siti Hafidah Abd Ghaffar

BANGI, 3 Syawal 1442H, Sabtu – Sistem sekolah satu aliran penting untuk pembentukan negara bangsa yang bersatu padu, khususnya dalam pendukungan identiti nasional yang sama oleh seluruh anak bangsa.

Justeru, tidak pelik apabila kepimpinan Singapura mengangkat sistem berkenaan meskipun dibantah kuat penduduk Cinanya.

Bagaimanapun dari satu sudut, ia dilihat sesuatu yang tidak mungkin terjadi di negara ini walaupun dalam jangka waktu panjang, apatah lagi pada waktu terdekat.

Ini susulan bantahan keras daripada etnik bukan Melayu yang mempertahankan pendidikan vernakular sebagai hak mereka yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan, selain tiadanya keberanian politik daripada mana-mana pihak yang menjadi kerajaan untuk mengadakannya.

Ekoran itu, Felo Utama Institut Kajian Etnik (KITA) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Emeritus Datuk Dr Teo Kok Seong berpandangan, rakyat Malaysia tidak akan bersatu dalam erti kata pendukungan identiti nasional yang serupa.

“Ini kerana sistem pendidikan kita bukan sahaja membenar, malah menggalakkan pengasingan etnik berlaku pada usia yang cukup muda. Sewaktu tadika lagi anak-anak kita dipisah-pisahkan dan ini berterusan di sekolah rendah.

“Apabila kita mahu mencantumkan mereka di sekolah menengah, ianya tidak berlaku kerana polarisasi kaum sudah terjadi sebelum itu.

“Polarisasi ini berlanjutan ke peringkat universiti dan mantap di tempat kerja. Ianya jelas kelihatan apabila anak bangsa kita tidak mampu mendukung identiti nasional yang sama,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net.

Dari satu segi lain, Kok Seong berkata, realiti untuk mengadakan sekolah satu aliran ada, dengan adanya keputusan muktamad mahkamah yang mendapati kewujudan sekolah vernakular di negara ini adalah tidak sah dari segi Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata, apabila sudah diputuskan sebegitu, semua sekolah jenis kebangsaan yang berjumlah hampir 1,900 buah kini, perlu berubah menjadi sekolah kebangsaan.

“Justeru semua sekolah kita adalah sekolah kebangsaan sahaja,” katanya.

Sebelum ini media melaporkan, ketika menjawab tindakan guaman tiga pertubuhan, kerajaan berpendirian bahawa sekolah vernakular berhak wujud dalam sistem pendidikan.

Putrajaya dalam hujah pembelaan yang dikemukakan Jabatan Peguam Negara kepada Mahkamah Tinggi bulan lepas berkata, Kementerian Pendidikan dan kerajaan berhujah sekolah kebangsaan Cina dan Tamil tidak bertentangan dengan Perlembagaan.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button