Berita UtamaDunia

Editor AP gesa siasat serangan bangunan media di Gaza

‘Israel kata ada bukti, tapi kami tak tahu apa bukti itu’

GAZA, 5 Syawal 1442H, Isnin – Seorang editor eksekutif di agensi berita Associated Press (AP) meminta siasatan dilakukan terhadap serangan udara Israel di sebuah bangunan yang menempatkan beberapa wartawan di bandar Gaza.

Rejim Tel Aviv menuduh bahawa pergerakan Hamas beroperasi di Menara al-Jalaa, satu tuduhan yang dinafikan oleh Sally Buzbee.

“Kami berada dalam situasi konflik. Kami tidak memihak dalam konflik itu. Kami mendengar orang Israel mengatakan bahawa mereka mempunyai bukti, kami tidak tahu apa bukti itu,” kata Sally yang juga merupakan Naib Presiden Kanan AP.

Dia menyatakan bahawa biro organisasi Gaza telah berada di sana selama 15 tahun dan sebelumnya tidak diberi peringatan mengenai hal ini di bangunan tersebut.

“Kami rasa wajar pada ketika ini untuk melihat secara bebas apa yang berlaku semalam – penyiasatan bebas.”

Terdahulu, seluruh bangunan 12 tingkat runtuh dalam serangan Israel terhadapnya, menurut AP.  

Al Jazeera berkongsi klip pendek di Twitter menunjukkan bangunan yang runtuh setelah disasarkan.

AP yang berpangkalan di Amerika Syarikat dan Al Jazeera yang berpangkalan di Qatar – yang pejabatnya diletupkan dalam serangan udara – serta kumpulan kebebasan akhbar – mengecam keras rejim Israel yang mengebom bangunan tinggi itu. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button